– Jag blev fruktansvärt förolämpad, säger Åsa Virdi Kroik.
Samerna är en av Sveriges fem etniska minoriteter. Enligt lagstiftningen från 2009 ska det allmänna främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige. När det den sjätte februari var dags för samisk nationaldag vände sig därför Åsa Virdi Kroik till sin prefekt vid Teologiska institutionen på Uppsala universitet med en fråga om att uppmärksamma dagen. – Jag är inte kinkig, en flagga på taket eller i alla fall i kafferummet hade räckt, säger Åsa Virdi Kroik.
Men det blev nobben med beskedet att universitetet inte firar några nationaldagar, men att hon gärna själv fick fixa lite extra fika.
– Jag blev förvånad och fruktansvärt förolämpad. Som minoritetsgrupp ligger man i allmänhet lågt och jag tror att få ber om sådana här saker. Men om man då vågar och får nej så blir man riktigt tillplattad, säger Åsa Virdi Kroik.
Uppsala kommun däremot hissade samiska flaggan den sjätte februari. Men universitets agerande är vanligare än kommunens, menar Åsa Virdi Kroik. Efter nej hos sin chef vände hon sig till Uppsala universitets rektor Eva Åkesson. Nu har det stora utredningsmaskineriets satts i gång.
– Vi har aldrig fått den här frågan väckt förut. Det var ett väldigt spännande brev med flera frågor som vi måste reda ut. I dag firar vi inga nationaldagar, inte ens den svenska. Men inga regler hindrar oss att göra det, säger kommunikationsdirektör Pernilla Björk.
Uppsala universitet är ett av få universitet i landet som undervisar i samiska och många samer studerar i Uppsala, poängterar Leena Huss, professor i finskugriska språk och expert på frågan om nationella minoriteter.
– Samefolkets dag firas för att synliggöra urfolket samerna och till minne av att samer krävde respekt för sina mänskliga rättigheter, säger hon.
– Det vore fantastiskt om universitet ville hissa flaggan frivilligt. Men ett universitet är självständigt och det går inte att tvinga dem att hissa flaggan.
"Du får gärna fixa lite extra fika själv"
Du får gärna fixa fika själv. Så löd chefens svar på samiska forskarstudenten Åsa Virdi Kroiks fråga om institutionen vid Uppsala universitet kunde fira den samiska nationaldagen.
Åsa Kroik
Foto: Nina Leijonhufvud
Fem svenska minoriteter
Sveriges fem erkända nationella minoriteter är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Riksdagen fattade också beslut om en minoritetspolitik och ett erkännande av fem nationella minoriteter och deras språk.
Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet.