Se förslagen till nytt badhus i Öregrund

Fem skilda förslag till nytt badhus har kommit in till Öregrunds badhusförening. Det är bland annat moduler som likt en skräddare klättrar fram över berghällarna.

3 december 2010 12:01

Ett annat förslag är en båtliknande byggnad som lagt till vid klipporna – eller en fågel som ruvar.
Öregrunds badhusförening bjöd in fyra olika arkitektbyråer att rita på det badhus som man hoppas ska anläggas i viken rakt nedanför Tallparksgården i Öregrund. Dessutom bad en grupp med KTH-studenter vid arkitekturprogrammet själva om att få delta.

Och det är med stor förtjusning som Öregrunds badhusförenings ordförande Lisbeth Sandahl tagit emot skisserna.
– Det här känns som en jättepresent, verkligen jätteroligt. Allt blir mycket mer verkligt plötsligt, säger hon.

Projektet som drivs inom Upplandsbygd Leader är i ett tidigt skede. Men för att kunna locka sponsorer kände föreningen att man ville ha ett mer konkret förslag att visa fram. Skisserna kommer nu att visas upp på Societetshuset i Öregrund söndag 12 december klockan 15. Då ska Öregrundsborna själva få tycka till.
– Det är möjligt att vi inte kommer att binda oss vid ett enda förslag. Det kan också bli en blandning. Vi kan välja en del av ett förslag och en del av ett annat. När vi väl har kommit fram till hur det ska se ut så kan vi gå vidare därifrån, säger Lisbeth Sandahl.

De olika förslagen har olika kännetecken. Kilgren arkitektkontor har satsat på en form som liknar en båt. Deras badhus har också färgen av ett sjömärke, vitt mot havet och rött på sidorna.

De tre arkitektstudenterna, Gustaf Lundberg, Robert Sandell och Mattias Lembke har i stället valt att bygga allt utom själva badhuset i moduler som svävar på stålben över klipporna. Inspirationen kom från hur en skräddare rör sig på vattenytan.
– Jag är lite förälskad i själva platsen. Vi ville undvika att spränga bort något och istället vara så skonsamma som möjligt mot klipphällarna, precis på samma sätt som en skräddare behandlar naturen, säger Gustaf Lundberg, 23 år.

Han kommer från Alunda och har gått konst- musik och teaterprogrammet på Bruksgymnasiet i Gimo. Förslaget har han och hans vänner arbetat fram på fritiden.
– Ett sådant här projekt ploppar inte upp så ofta och därför ville vi gärna vara med, säger han som tycker det är viktigt att det nya badhuset verkligen blir något för Öregrundsborna. En annan tanke är att man genom att bygga i separata delar kan förverkliga projektet i takt med att ekonomin tillåter.

Även Göran Lundquist och hans son Tobias Lundquist vid CAN Arkitektkontor respektive Miloby Ideasystem har lokal anknytning i form av sommarhus på Gräsö. Och Göran Lundquist säger att han tycker att projektet är väl värt att förverkliga.
– Det är dags att hålla fram Öregrund som den väldigt spännande stad det är med sitt läge direkt vid havet.

Ytterligare ett förslag är gjort av Per Andersson, Kreaplan arkitektkontor i Östhammar i samarbete med konstnären Hans Lindström i Öregrund.
– En viktig tanke hos oss har varit att även om det ska vara lite spektakulärt så ska man inte heller stänga av stranden, säger Per Andersson.
Det sista förslaget är ritat av Leif Andersson vid AW Arkitekter i Stockholm som skriver att placering och utformning inspirerats av en fågel som ruvar i klippskrevorna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Nevelius