Klimatambitionerna måste intensifieras

Om Uppsala kommun ska nå sina klimatmål måste de öka takten.

Transporter svarar idag för ungefär en tredjedel av utsläppen av växthusgaser. Här krävs en omställning bort från den bilcentrerade samhällsplanering vi har idag, menar debattörerna.

Transporter svarar idag för ungefär en tredjedel av utsläppen av växthusgaser. Här krävs en omställning bort från den bilcentrerade samhällsplanering vi har idag, menar debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2020-08-09 07:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun har i flera år gjort seriösa klimatsatsningar. År 2015 fastställde man målen att kommunen ska bli fossilfri 2030 och klimatpositiv 2050. Fram till nu har koldioxidutsläppen i Uppsala endast minskat med 1 procent per år. För att nå de fastställda målen krävs en årlig utsläppsminskning på 10-15 procent från 2020. Det är stora volymer fossil energi som måste ersättas på 10 år. För en trovärdig hantering av kommunstyrelsens uppdrag att fullfölja klimatmålen behöver kommunens klimatåtgärder intensifieras och breddas.

Just nu pågår projektet Klimatfärdplan Uppsala. Detta ska resultera i en vägledning för hur Uppsala kommun ska fasa ut fossila bränslen och bli klimatpositiv. Projektet drivs i samverkan med Uppsala klimatprotokoll som ska verka för att nå kommunens klimatmål. Klimatprotokollet utgörs idag av ett 40-tal lokala företag, offentliga verksamheter, universitet och föreningar vilka tillsammans utgör ca 14 procent av kommuninnevånarna. Många medborgare är dock inte medvetna om den nödvändiga omställningen. Vi menar att omfattande informationskampanjer behövs för att nå många fler aktörer och medborgare. Ingen kan lämnas utanför den pågående livsviktiga omställningen. Kunskap om vår pågående klimatkris är en förutsättning för ett förändrat beteende på det individuella planet. Vi behöver ändra resmönster, konsumtion och matvanor.

Inom Trafikgruppen har vi intresserat oss för transporter, som svarar för cirka en tredjedel av växthusgasutsläppen. I Klimatprotokollet finns exempel på vidtagna eller planerade uppdrag för minskat utsläpp från transporter. För att nå klimatmålen behöver fler åtgärder startas omgående. En omställning inom trafikområdet kräver att invanda normer utmanas och bryts upp. Dagens bilcentrerade samhällsplanering måste moderniseras. I städer som Paris, London, Barcelona och New York begränsar man nu biltrafiken till förmån för kollektiv-, gång- och cykeltrafik. Bilfria stadszoner, med fördel större sammanhängande områden, rapporteras gynna klimat, stadsmiljö och en levande stad. Staffan Laestadius, professor emeritus KTH, tar sin utgångspunkt i den nu pågående återställningen av samhället efter coronapandemin och exemplifierar vilka minskningar av fossilenergin som krävs för att klara Paris-avtalet (ETC 4/7). ”Privatbilismen måste i princip halveras och nyanskaffning av fossilbaserade privatfordon bör helt upphöra, SUV-flottan måste ställas undan”. I regeringens proposition (2019/20:65) kan vi läsa att det finns stora möjligheter i städer och tätbebyggda områden att klara vardagen utan egen bil. Även nationella åtgärder behövs för att klara omställningen men det är i praktiken på lokal nivå som klimatarbetet behöver ske. Laestadius fortsätter ”Hälften av alla flyg som nu står på marken behöver bli kvar där”. För att bryta Uppsalabornas ökande flygtrend vill vi se en tuff resepolicy bland kommunens aktörer och en reserådgivning till kommuninvånarna.

I Trafikgruppen har vi via kommunens hemsidor försökt uttyda hur stor minskning av fossila bränslen Uppsala uppnått. Vi hittar inte några entydiga svar. Vi undrar om kommunstyrelsen anser att programmet för klimatmålet 2030 följer tidplan? Om inte; vilka kompletterande åtgärder planerar man att vidta? Vi efterlyser en enhetlig och tydlig redovisning av Uppsala kommuns klimatarbete. Redovisa pågående klimataktiviteter och gör löpande uppdateringar av dem i förhållande till klimatmålen. En sådan redovisning skulle underlätta för medborgarna att följa kommunens klimatarbete och känna sig delaktiga i den omställning som pågår och finns framför oss.

Vi kommer även i fortsättningen att vara mobila och i högre grad välja färdsätt baserat på typ av resa. En omställning av samhället innebär också nya möjligheter. Vi måste ta lärdom och undvika ett nytt scenario då vi står oförberedda. Kommunstyrelsen och kommunen behöver mobilisera all förändringskraft och sätta klimatet högt på agendan. Klimatfrågan måste genomsyra alla kommunens verksamheter och beslut.