Fika och Facebook tungt i årets valrörelse

En kaffe på stan eller ett samtal i sociala medier. Så ska politikerna möta sina väljare i valrörelsen. Klart är att alla partier i Uppsala lägger mer krut på nätet.

Redan i gång. Centerpartiet satsar hårt på att möta folk öga mot öga i politiska samtal under årets valrörelse. Partiet hade avstamp på Resecentrum i Uppsala i tisdags morse, bjöd på fika och träffade pendlare. Från vänster, 
Bengt Jansson, Steffen Weckner, Bengt Mattson, Gustav Eskhult.

Redan i gång. Centerpartiet satsar hårt på att möta folk öga mot öga i politiska samtal under årets valrörelse. Partiet hade avstamp på Resecentrum i Uppsala i tisdags morse, bjöd på fika och träffade pendlare. Från vänster, Bengt Jansson, Steffen Weckner, Bengt Mattson, Gustav Eskhult.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2018-03-25 07:00

Centern startade redan i förra veckan genom att bjuda på kaffe och snacka centerpolitik med pendlarna på Resecentrum i Uppsala. Intresset var stort, både för partiets flyers och för morgonkaffet.

– Vi ska ut på gator och torg och möta människor där. Så det blir många dagar då vi dricker kaffe med väljarna. Det är huvudstrategin. Det tar mer tid men det är vassare, säger Centerns valledare Unn Harsem.

Liberalerna är inne på samma linje. Det traditionella torgmötet kommer att bytas ut mot samtal öga mot öga, på homepartyn och genom bokade möten med människor som är intresserade av liberala frågor.

– Om en person har träffat en politiker och fått ett förtroende och berättar om det för vänner och bekanta så betyder det mer än om man bara hört ett valmöte, säger Helena Hedman Skoglund som är valledare.

Samtidigt är dragningen till sociala medier stark. Centern, Liberalerna och alla andra partier kommer att satsa mycket hårdare där. De kommer visserligen att ha valstugor, valmöten och dörrknackning som de haft i alla år. Men den digitala scenen blir viktigare.

Moderaterna vill att partiets företrädare på alla nivåer ska synas.

–  Förutom våra lokala toppkandidater, Fredrik Ahlstedt och Therez Olsson, ska aktiva medlemmar själva kunna berätta för sina följare och vänner om moderat politik, säger Rikard Steinholtz som är ordförande för M i Uppsala.

Det blir inga kafferep med moderaterna då?

– Nej. Men vi kommer att ta upp lokala frågor på ett sätt som vi inte gjort tidigare. Det kan handla om de nya parkeringsreglerna som retat upp många i bostadsområdet Fålhagen. Till de som bor där ska vi kunna ge klara besked om var vi står i p-frågorna.

LÄS MER: Toppstyrningen av partierna ökar 

Flera partier kommer att jobba mer i utvalda bostadsområden. För Vänsterpartiet är det Gottsunda och Stenhagen som gäller.

– Där bor de vi tror har mest att tjäna på vår politik och där ska vi vara mer fysiskt på plats. Parallellt kommer vi att satsa mycket mer på att synas i sociala medier där många unga väljare finns. Vi drar ner på sånt som hushållsutskick, säger Torbjörn Björlund, valsamordnare för V.

Socialdemokraterna ska jobba brett och ganska traditionellt. Samtidigt flyttar partiet fram positionerna på sociala medier.

– Vi tror det är viktigt att väljarna får ett ansikte att relatera till, även på Facebook. De medlemmar som är intresserade ska samtala där med väljarna utifrån egna erfarenheter, säger valledaren Caroline Hoffstedt (S).

Kan det inte bli problematiskt med det politiska budskapet om alla medlemmar ska föra sin egen talan?

– Vi kommer att vara väldigt tydliga med vad vi står för. Det kan bottna i en personlig berättelse om hur vi ser på sjukvården, på skatter och omsorg. Jag tror att våra medlemmar känner sig trygga i att prata om varför man själv är socialdemokrat, säger Caroline Hoffstedt.

LÄS MER:  Därför måste partierna visa enighet

Sverigedemokraterna anser sig vara starkast när det gäller sociala medier och enligt partiets gruppledare, Simon Alm, blir det mycket större satsningar fram till valet.

Kristdemokraterna och Miljöpartiet lägger också mer krut på sociala medier. KD har redan tagit fram en kampanjfilm där partiets riksdagsledamot från Uppsala, Mikael Oscarsson, pratar om ett tryggare samhälle.

– Den har redan setts av många på nätet och vi kommer att ta fram fler filmer fram till valet. Men vi har också en bred gräsrotsrörelse som kommer att knacka dörr i områden där vi är starka, som Storvreta och Årsta, säger valledare Mimmi Westerlund.

Fi har ännu inte lagt fast hur partiet kommer att jobba mot väljarna.

Så öppna är partierna med sina valbudgetar

Hur mycket pengar partierna väljer att spendera är väldigt olika. Vissa partier är öppna med hur mycket de lägger medan andra vill hålla valbudgeten hemlig.

KD: Satsar 300 000 i Uppsala kommun och ytterligare cirka 500 000 i länet.

MP: Partiet i Uppsala kommun slagit ihop sina påsar med Uppsaladistriktet och förfogar då totalt över 2,1 miljoner kronor.

S: Har cirka 1 miljon kronor avsatt.

SD: Vill inte uppge hur stor valbudgeten är.

V: Har cirka 550 000 kronor.

M: Ingen fastlagd summa, jobbar med partistödet.

L: Inte klart.

C: Vill inte berätta, en valhemlighet.

FI: Inte klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!