Därför måste partierna visa enighet

Partilivet kan vara tufft - särskilt i valtider. Men hur tufft råder det delade meningar om bland de ärrade Uppsalapolitiker UNT talat med. "Jag for rätt illa", säger Karolina Hilding (L).

Gunnar Hedberg (M) och Lena Hartwig (S) har många år i politiken bakom sig. De tycker att partierna och deras medlemmar är bra på att hantera den konkurrens om platser, positioner och politiskt inflytande som tiden före ett val innebär. Kritik och besvikelse finns  - men det betyder inte att partikulturen är osund, menar de.

Gunnar Hedberg (M) och Lena Hartwig (S) har många år i politiken bakom sig. De tycker att partierna och deras medlemmar är bra på att hantera den konkurrens om platser, positioner och politiskt inflytande som tiden före ett val innebär. Kritik och besvikelse finns - men det betyder inte att partikulturen är osund, menar de.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Politik2018-03-24 07:00

– Det är klart att klimatet hårdnar inom partierna under ett valår. Den som säger tvärtom håller sig inte till sanningen. Allianser byggs och man positionerar sig för att bli nominerad och framröstad som kandidat i valen. Sedan sluter man leden, läker såren och går vidare. I alla fall i den bästa av världar.

Det säger Karolina Hilding som var kommunalråd för Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, fram till valet 2010. Inför det valet blev hon nedpetad på listan över kandidater till fullmäktige och valde att inte kandidera. Till UNT sade en partikälla att Karolina Hilding utsatts för en "skicklig negativ kampanj för att få bort henne", och att hon fått stångas mycket internt istället för att lägga energi på att synas utåt.

Det var kul att vara med där det händer, säger hon i dag, men det var också tufft.

– Det är många som har mycket att säga om en, och jag for rätt illa.

Karolina Hilding är i dag fritidspolitiker inom regionen bredvid jobbet som barnmorska. Att läka såren och gå vidare efter stridigheter i öppen dag är ett måste för partierna inför valet.

– De måste ha en enad front, annars kommer man inte vidare i det politiska arbetet. Och inför väljarna måste man visa att man kan hålla sams, säger hon.

Kritiken mot toppstyrning vänder hon sig mot som en generell beskrivning av dagens partiverksamhet.

– Jag tror snarare att det finns en kultur av att alltid klaga på toppstyrning. Som ledare har man ju ett mandat och ett förtroende att just leda.

LÄS MER: Första valrörelsen utan nattvila

Personliga besvikelser, men inga stora konflikter. Så beskriver Lena Hartwig (S) tiden av tävlan om positioner i paritet för valen. Hon har en lång politisk karriär och var kommunstyrelsens ordförande för Socialdemokraterna till 2010. I dag sitter hon i partiets lokala valberedning.

– Det är klart att det blir en del besvikelser. Men några stora bråk har jag inte upplevt.

Hon tycker att det är högt i tak i partiet och att organisation är väl byggd med många medlemsforum där saker kan stötas, blötas och kritiseras, även med partiets riktiga höjdare. Och någon problematisk toppstyrning ser hon inte heller. Det behövs profiler som bär det tunga ansvaret och är de som syns.

– Det här låter kanske väldigt vackert, men det är faktiskt min bild, säger hon.

Också Gunnar Hedberg, mångårig Moderatpolitiker i Uppsala och i riksdagen, tycker att klimatet i partierna är gott. Han kallar konkurrensen för "ädel tävlan". Kritik mot miljön i partiet kommer ofta från en mindre grupp som hörs. Så är det i den aktuella konflikten inom M i Uppsala och Uppland, hävdar han.

– Det handlar kanske om knappt en procent av alla medlemmar som är kritiska. Bara för att det finns hårda konflikter innebär inte det att det råder en dålig partikultur.

Väljarna efterfrågar tydlighet. Samtidigt uppmärksammar medierna det avvikande. Det här gör att det är avgörande för partierna att visa enhetlighet.

– Kommer det olika budskap från samma parti blir det otydligt för väljaren.

Gunnar Hedberg påpekar flera gånger mediernas roll.

– Jag har inget att säga om att partikonflikter uppmärksammas, men det är viktigt att alla partier - och alla deras konflikter - behandlas lika, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!