Varför Àr anonymitet inte praxis?

Udda att privatpersoners adress finns tillgÀnglig för allmÀnheten.

Hemsidor som Hitta.se och Eniro har gjort det enklare för stalkers att hitta sina offer och gjort allmÀnheten mindre trygg.

Hemsidor som Hitta.se och Eniro har gjort det enklare för stalkers att hitta sina offer och gjort allmÀnheten mindre trygg.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ledare2024-03-07 06:24
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Sedan Ă„r 2003 Ă€r rĂ€tten att publicera privatpersoners adresser pĂ„ internet skyddad av Yttrandefrihetsgrundlagen. Detta innebĂ€r att adresserna Ă„terfinns pĂ„ sidor som Hitta.se, Ratsit och Eniro. Den svenska allmĂ€nheten verkar dock inte inse hur udda det Ă€r att icke offentliga personers uppgifter endast Ă€r en googling bort. 

I grunden Ă€r det rimligt att det finns en offentlighetsprincip utifrĂ„n vilken politiker kan granskas. Makthavare ska sĂ„klart kunna stĂ€llas till svars, men en privatpersons boendeadress bör inte anses fylla samma syfte. Det Ă€r framför allt oroande att adresserna anses vara information som allmĂ€nheten bör ha tillgĂ„ng till. 

VillaĂ€garnas riksförbund har lĂ€nge stridit för en grundlagsĂ€ndring med motiveringen att detta, Ă„ren efter lagstiftningen, ledde till en ökning av rĂ„n och inbrott. Det blev för enkelt att söka upp en adress dĂ€r rĂ„narna kunde vĂ€nta tills kusten var klar. Detta liknar snarare scener frĂ„n filmen “Ensam Hemma” Ă€n nĂ„got som hör hemma i verklighetens Sverige. 

Ytterligare en aspekt som Ă€r oroande Ă€r hur pass lite debatt det fanns om detta Ă€mne innan vĂ„ldsvĂ„gen förra hösten (UNT ledare, 21/9). Det Ă€r som att svenska samhĂ€llet till synes har accepterat att ens privata information riskerar att hittas av fel person och att tryggheten i hemmet riskerar att tas ifrĂ„n en. Det talas ofta om att skyddade uppgifter Ă€r svaret, men processen Ă€r ofta krĂ„nglig och begrĂ€nsningarna det medför alltför restriktiva. Det vore rimligtvis enklare om allmĂ€nhetens adresser inte fanns tillgĂ€ngliga bara ett knapptryck bort. 

Denna frĂ„ga Ă€r ocksĂ„ viktig utifrĂ„n ett integritetsperspektiv. Hemsidor som Hitta.se och Eniro har gjort det enklare för stalkers att hitta sina offer och gjort allmĂ€nheten mindre trygg. DĂ€rför Ă€r det konstigt att inget parti tydligt driver denna frĂ„ga pĂ„ nationell nivĂ„. Det hade varit uppfriskande om partier som Centerpartiet och Liberalerna hade stĂ„tt upp för allmĂ€nhetens frihet istĂ€llet för att alla ska tvingas godtroget lita pĂ„ ett system med tydliga brister. 

Vi har lÀnge befunnit oss i en vÀrld som i allt snabbare takt digitaliserats och tanken med att grundlagsskydda publicerandet av boendeuppgifter var förmodligen att anpassa sig efter tiden. Men med över 20 misslyckade Är med denna lag sÄ Àr det dags att tÀnka om. Om telefonnummer kan tas bort frÄn dessa sajter, vad stoppar dÄ borttagandet av privatpersoners hemadresser?