Replik: Kritik är inte smutskastning

Knivstas styre, KNU och KD med stöd av SD, skriver i sin replik på mitt inlägg om ungas oro, att smutskastningskampanjer och felaktiga påståenden banar väg för en tråkig valrörelse i Knivsta.

Det är opositionens uppgift att kritisera majoriteten, skriver Christer Johansson (V) i en slutreplik

Det är opositionens uppgift att kritisera majoriteten, skriver Christer Johansson (V) i en slutreplik

Foto: Maria Lindblom

Replik2024-10-05 10:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SLUTREPLIK

Som oppositionsparti är det vår uppgift att sakligt kritisera politik vi inte gillar, men styret väljer att kalla kritiken för smutskastningskampanj. Samtidigt går de till personangrepp och kommer med rena felaktigheter.

I repliken i UNT (25/9) påstås att Vänsterpartiet deltagit i beslutet att bebygga fotbollsplanen Broplan med höghus. Jag vill för tjugonde gången påminna styret om att beslutet om dessa husbyggen togs den 15 augusti 2018, flera månader innan fempartimajoriteten bildades. Bland de styrande 2018 fanns KD som röstade nej på grund av för få P-platser.

Vidare är det sant att Vänsterpartiet deltog med att ta fram en investering på 60 miljoner för en fotbollsanläggning på Kölängen. Denna investering ströks helt i styrets budget för 2024. I stället slår man sig för bröstet för en fotbollsplan 2025, med risk att återigen bygga en icke fungerande plan som Broplan en gång var.

Det stämmer även att Vänsterpartiet föreslog en skattehöjning på 60 öre i stället för att som styret plocka pengar ur kommunens reserv. Den vill Vänsterpartiet spara till framtiden. Ser man på partiernas fördelning till Kultur och fritid så pudlar jag på ordet neddragningar men konstaterar att Vänsterpartiets förslag ger nära 10 miljoner mer än styret. Trots den skillnaden av resurser hävdade styret att det inte ska drabba fritidsgård i Alsike, gång och cykelvägar eller fotbollsplaner. Hur länge ska Knivstas unga behöva vänta?

Vänsterpartiet gläds åt att Knivstaborna i den förra SCB-enkäten tycker att de har möjlighet att påverka kommunens beslut. Ett resultat som kom efter att fempartimajoriteten införde medborgarlöften.

Om det är medvetet trollande eller ren okunskap att i sin replik blanda ihop resultaten från Region Uppsalas Liv och Hälsa undersökning bland skolelever, med ca 1000 Knivstabor i blandade åldrars svar i SCB:s enkät, kan bara styret svara på.

Vi i Vänsterpartiet har i alla valrörelser berättat hur vi vill att Knivsta ska utvecklas och bli en bättre kommun för alla som bor här. Det är vår ambition även inför 2026. Knivstas väljare förtjänar bättre och jag hoppas på ett högt valdeltagande 2026.