Först bekämpar vi cigaretterna, sedan tar vi snuset

A Non Smoking Generation låtsas inte om att Sverige har lägst tobaksrelaterad dödlighet i EU, skriver Anders Milton med flera i sin slutreplik.

Replik2023-05-19 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

För läsaren måste det vara något förvirrande när Helen Stjerna på A Non Smoking Generation är så skrämd av att cigarrettrökningen går ner att hon måste bekämpa varje faktagrundat argument om varför så är fallet.

I två nya artiklar (UNT 21/4 och 8/5) raljerar Helen Stjerna över experters slutsatser om att snus kan hjälpa rökare att sluta med cigaretterna och misstänkliggör både dem och Snuskommissionen för att ha andra syften än att presentera fakta. Fristående forskare anklagas tillsammans med oss i Snuskommissionen för att vilja vilseleda allmänheten och beslutsfattarna om snusets hälsoeffekter. Det är oförskämt.

Att Sverige har lägst tobaksrelaterad dödlighet inom EU trots att vi konsumerar tobak som snittet inom unionen, det låtsas hon inte om. I stället talar hon om Sveriges informationskampanj mot rökningen som den enda förklaringen till nedgången. Som om denna kampanj bara bedrevs i Sverige. Som om detta inte är ett huvudspår inom hela EU inom ramen för den stora ”Beat Cancer”-kampanjen. Information räcker inte. Det måste också finnas alternativ.

Vet inte Helen Stjerna om detta? Jo, det är klart att hon gör.

Helen Stjerna vet också att Snuskommissionen inte arbetar för att öka snusförsäljningen. Tvärtom ser vi gärna att folk slutar snusa. Men vi menar att de dödliga cigaretterna måste bekämpas först, innan vi tar itu med det mindre skadliga snuset som inte heller är någon hälsoprodukt.

Ändå klumpar hon ihop oss med det hon kallar tobaksindustrin. Syftet är att göra oss till en del av dess grumliga historia av förnekelser och dimridåer när det gäller cigaretternas farlighet. Så när ansedda forskare i epidemiologi från Umeå Universitet och Karolinska Institutet nu stöder oss och skriver att ”snus kan otvetydigt vara ett sätt att sluta röka även om det inte är helt ofarligt” (UNT 30/4) tvingas Stjerna svara med att de också går tobaksindustrins ärenden.

Så varför har Helen Stjerna placerat sig själv i denna pinsamma återvändsgränd? Svaret är lika uppenbart som trist: Hon slåss för sitt eget statliga stöd. Stjerna är finansierad av regeringen via Folkhälsomyndigheten. Om rökberoendet upphör finns inget behov att använda skattemedel till en organisation som uppkom för att uppnå just detta. 

Men det hjälper ju inte Helen Stjerna och hennes beroende av dessa skattemedel för sitt uppehälle.