"Den brutalaste påminnelsen om hur utsatt journalistiken är"

11 mars 2014 12:08

Jag fick en ond aning när nyhetsflashen kom att en journalist hade skjutits till döds i Kabul. Det är väl inte Nils…? Alltid på plats, alltid i de skarpaste områdena, alltid där journalistiken är livsnödvändig. Om någon var i Kabul just nu var det han.

I många år hade jag förmånen att vara kollega med Nils Horner på Ekot på Sveriges Radio. Vi diskuterade världskonflikterna, skrattade mycket och delade erfarenheten av att vara utrikeskorrespondent, att ha den svåra uppgiften att försöka förmedla världen.

Nils Horner var den bästa av de bästa. Alltid ödmjuk, alltid lågmäld, nästan försynt. Alltid med den briljantaste analys, alltid med känslan för att människors berättelser kan förklara världen. Han bodde i kappsäck, reste över hela Asien med en osviklig förmåga att vara först på plats, en känsla för journalistikens betydelse och var det skulle bränna till. När vi började ana på redaktionen var konflikter skulle eskalera var Nils oftast redan på väg. Genom hans röst har vi besökt människor och platser som vi aldrig kommer att se. Genom hans röst har vi förstått några av världens djupaste konflikter. Genom hans röst har vi förstått hur vardagen ser ut mitt i kriget.

Den här texten hade jag hoppats att jag aldrig skulle behöva skriva. Nils var så medveten om riskerna i de områden han besökte och han var stillsamt modig, klokt rutinerad, kanske mest säkerhetsmedveten av alla. I dag sköts han till döds, i bakhuvudet, när han skulle göra intervjuer på gatan i Kabul inför presidentvalet. Det som skulle bli hans sista radioinslag handlade om människors demokratiska rättigheter.

Nils Horners död är den brutalaste påminnelsen om hur utsatt journalistiken är. Hur hoten mot den oberoende rapporteringen växer. Hur journalister allt tydligare blir måltavlor i konflikter. Svenska journalister har hållits kidnappade, sitter i fängelse och nu – skjuts ihjäl mitt på gatan. Svenska journalister hotas och angrips även i Sverige. Allt för att de gör sitt jobb – att göra världen mer begriplig för alla oss andra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!