239 av de 555 personer som är sysselsatta inom rut -branschen skulle förlora sina jobb om rut -avdraget avskaffades. Det skriver Moderaterna i en ny rapport som grundar sig på en undersökning utförd av tjänstemännens arbetsgivarorganisation Almega.

Genom en enkät som gått ut till organisationens medlemmar som är verksamma inom rut -sektorn har de frågat företagen hur ett avskaffande av rut -avdraget skulle påverka dem. Svaren visade att företagen uppskattar att de skulle sänka sin omsättning med 39 procent och anställningsgraden med 43 procent. Vidare skriver Almega i sin rapport att rut -branschen i dag sysselsätter 555 personer i Uppsala län och att 239 av dessa skulle förlora sina jobb om rut -avdraget drogs in.

– Vi har besökt flera företag i regionen och alla vittnar om samma sak. Om rut -avdraget skulle tas bort som Vänsterpartiet förespråkar, eller att det urholkas som Socialdemokraterna föreslår, skulle dessa företagare tvingas skära ner på personal eller helt lägga ner, säger Ulrika Karlsson moderat riksdagsledamot för Uppsala län.

Men Socialdemokraterna ställer sig starkt kritiska till den analys som Moderaterna gör och menar att rapporten är oseriös.

– Vår politik kommer inte att urholka rut -avdraget. Vi vill sänka taket från 50 000 kronor till 25 000 kronor, vilket endast skulle påverka 1,4 procent av de som i dag använder avdraget, säger Ardalan Shekarabi , riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Moderaterna menar ändå att den rödgröna politiken skapar osäkerhet i branschen.

– Att de vill sänka taket är en tydlig signal om vilket håll de vill gå. Dessutom kommer de sannolikt vilja samarbeta med Vänsterpartiet som helt vill avskaffa rut. Det vittnar som en osäker framtid för dessa företagare, säger Ulrika Karlsson (M).