Uppsalahems ordförande klarar inte reglerna

Peter NordgrenDen som har skulder hos Kronofogden får inget hyreskontrakt hos Uppsalahem. Men bolagets ordförande hade själv fram till nyligen en obetald skuld hos fogden.

21 maj 2010 11:01

För att få hyra en lägenhet av det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem får man inte ha några obetalda skulder hos Kronofogden. Det enda undantaget är om kommunen går in som säkerhet och initialt står för hyreskontraktet.
Regeln finns för att Uppsalahem vill vara säker på att deras hyresgäster kan betala. Men fram till för ett par dagar sedan hade Uppsalahems egen styrelseordförande, Peter Nordgren (FP), en skatteskuld hos Kronofogden.

Skulden var på cirka 15 000 konor från den 3 maj i år och betalades den 10 maj. Det vill säga inom de tio dagar som skuldtyngda har på sig för att betala eller bestrida en skuld. Peter Nordgren förklarar att olika familjeförhållanden gjorde att han kom efter med räkningarna.
– Det är alltid dumt att missa sånt där, men i bland missar man här i livet, säger han.
Årets skatteskuld är inte den första som Peter Nordgren missat. Från år 2007 fram till i dag har han haft fyra skatteskulder som gått till Kronofogden. Alla har dock betalats inom tio dagar. Men skulderna har gjort att han fått flera betalningsanmärkningar.
– Det är en oförlåtlig dumhet att inte ha bättre ordning på sina papper än jag har haft vid de här tillfällena, säger han.

Men han tycker inte att det påverkar hur han sköter sitt uppdrag som ordförande för Uppsalahem. Ett bolag som årligen omsätter cirka 900 miljoner kronor.
– Så länge det inte skadar någon annan så får jag väl skylla mig själv om jag slarvar.

Är du slarvig med pengar?
– Nej. Men just vid de här tillfällena har jag väl varit det.

Tror du att det här kan skada förtroendet för dig?
– Det vet jag inte.

Sänder det inte det här konstiga signaler när Uppsalahem har regler för att era hyresgäster inte får finnas i Kronofogdens register?
– Njae, det här är inte bra. Men man drabbas ju av olika saker som gör att man kommer i sådana här situationer.

Men det gör väl även de som vill ha hyreskontrakt i Uppsalahem?
– Ja visst är det så. Men för att jag har slarvat gör jag inte en annan bedömning av reglerna som Uppsalahem har. Om jag skulle vilja hyra en lägenhet i Uppsalahem och blir nekad så får jag naturligtvis ta ansvar för att jag har slarvat.

Peter Nordgren är även ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och suppleant i kommunkoncernen Uppsala Stadshus AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Odlander