"Ett grisigt förslag"

En röd gris i papp och tapetklister mötte Arbetsförmedlingens besökare i Uppsala på onsdagen. Grisen är en del av MUF:s kampanj mot höjd arbetsgivaravgift för unga.

18 augusti 2010 13:03

– Förslaget är grisigt och illrött, precis som den här grisen, säger Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman.
Han syftar på oppositionens förslag att höja arbetsgivaravgiften för unga, och samtidigt ta bort avgiften helt för de som anställer unga arbetslösa.
MUF kallar detta en ”ungdomsskatt”. Och vill i stället behålla alliansens halverade arbetsgivaravgift för alla under 26 år. Något som de nu reser landet runt och kampanjar för.
– Grisen är en spargris och vi frågar de som passerar om de är beredda att lägga pengar i den, och därmed betala för de rödgrönas ungdomsskatt. Hittills har bara en enda person velat göra det, säger Niklas Wykman.

Visserligen har grisen ingen öppning, så att lägga pengar i den är praktiskt omöjligt. Den är främst en symbol, menar Niklas Wykman.
Effekten av regeringens sänkta arbetsgivaravgift för unga är svår att mäta. Och det finns siffror som visar att andelen unga anställda sjunkit inom vissa branscher. Men Niklas Wykman tror ändå på metoden.
– Räknar man bort studerande så ligger ungdomsarbetslösheten på samma nivå i dag som år 2006, trots att vi haft en finanskris. Skulle arbetsgivaravgiften fördubblas igen så skulle arbetsgivarna sluta att rikta ljuset mot unga människor, säger han. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Odlander