Vilks tillbakavisar kritik

Lars Vilks tillbakavisar starkt kritiken från Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap. Även Uppsala universitet försvarar tisdagens föreläsning.

14 maj 2010 07:09

Under föreläsningen diskuterade Lars Vilks konstens gränser, med utgångspunkt i några olika verk som provocerar religioner, däribland filmen Allah ho gay bar som utlöste attacken. De som reagerade med våld menar han tillhör en ytterst liten och högröstad minoritet.
- Om man är en galen fundamentalist kan man förstå det reaktionssättet, men de måste förstå att vi i det här samhället har vissa spelregler, och de måste man följa. Försvarar man den gruppen så gör man muslimer en otjänst, det här är en ökänd grupp, säger Lars Vilks till UNT.

Konstnären säger att han inte står för islamofobi, utan enbart för en kritik av vissa som han kallar ?avarter? inom religionen islam.
- Jag är inte ute för att säga dumheter, eller befängda saker, utan av att föra fram berättigad kritik av problem.
Lars Vilks menar även det hade varit fel att ändra innehållet i föreläsningen, eller stoppa den redan tidigare på grund av den hätska stämningen eller inställningen från vissa åhörare.

Även Mattias Gardells övriga kritik motsägs skarpt. Lars Vilks exempelvis att han själv aldrig påstått att rondellhundsteckningarna skulle vara originella i val av motiv, däremot i sitt syfte.
- Det jag har gjort är ett projekt för att visa hur konstens gränser fungerar, och på det sättet är jag väl originell, säger han.
Att han gjorde de numera ökända teckningarna för att bli berömd anser han är något som påstås så fort en konstnär gör något provocerande. Tvärtom menar Lars Vilks att han inte alls trodde utställningen skulle bli särskilt uppmärksammad.
- Det är en oskyldig teckning i förhållande till de sexuella fantasier om Muhammed som det vimlar av på nätet. Det här är ju en liten rondellhund, säger Lars Vilks, var hemsida också hackades under helgen av någon som kallade sig ?Al Qatari?.

Också från Uppsala universitet försvaras tisdagens föreläsning. Ingen ansvarig har gått att nå men rektor Anders Hallberg kommenterar på universitetets hemsida:
- Det är universitets uppgift att diskutera och debattera olika ämnen, även kontroversiella sådana. Det är därför mycket beklagligt att dagens arrangemang ledde till handgripligheter.

Uppsalapolisen upprättade på onsdagen en anmälan om våldsamt upplopp i samband med uppståndelsen och attacken på tisdagskvällen. Tre personer, två män och en kvinna, greps av polis efter tumultet men samtliga släpptes på onsdagsförmiddagen i avvaktan på fortsatt utredning. En av männen misstänks för försök till misshandel av Lars Vilks medan brottsrubriceringarna mot de två övriga är våld mot tjänsteman respektive ofredande, skadegörelse och våldsamt motstånd.
Polisens utredning fortsätter och fler frihetsberövanden kan bli aktuella. Bland annat granskas UNT TV:s film och bilder från händelsen.

Från Uppsala Universitet anser man att man vidtagit de säkerhetsåtgärder som var nödvändiga, trots det inträffade:
- Vi hade vidtagit alla förberedelser, men inte fått några signaler om att något sådant här var på gång. Polisen såg inget hot och vi går på deras rekommendationer och hotbildsbedömning, säger Susanne Siewerts, säkerhetschef på Uppsala universitet.
Hon säger att det som inträffade ?inte är acceptabelt.?
- Vi måste kunna föra ett öppet samtal under ordnade former. Vi är angelägna om att alla ska få komma till tals och vi värnar det fria ordet.

Var lokalen lämplig och exempelvis tillräckligt stor?
- Det kan man naturligtvis diskutera. Men det är föredragshållaren och den arrangerande institutionen som väljer lokal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!