Uppsalaborna laddade för ljusfest

På fredagskvällen invigdes Allt ljus på Uppsala. Uppsalaborna var mer än laddade att besöka årets ljusfest.

2 november 2012 15:54

På Stora Torget står kollegerna Leif Åman, Dick Cedervall och Erik Ornstein. De tycker alla att ljusfestivalen är ett viktigt och positivt inslag i novembermörkret.
– Jag har väntat i två år på det här, ända sedan förra ljusfestivalen. Min fru hämtade en karta redan tidigare i dag, så vi är laddade säger Leif Åman och skrattar.
Dick Cedervall håller med.
– Det var jättevackert förra gången och det är fantastiskt vad man kan göra med ljus. Jag tyckte att ljusspelet på slottet var särskilt häftigt då, säger han.

Ljusfestivalen invigdes på fredagskvällen bland annat med sång, musik och tal av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt. Allt ljus på Uppsalaarrangeras för tredje gången och består i år av 15 objekt längs en fyra kilometer lång slinga i centrum. Under fredagskvällen fanns även ljussättarna på plats vid sina objekt.

Eva Herngren och Astrid Sjölin från Uddevalla promenerar längs Fyrisån. De läste om ljusfestivalen i tidningen och blev nyfikna.
– Vi är bara i Uppsala och turistar och hade inte hört talas om Allt ljus på Uppsala förrän vi läste om det i tidningen i morse, men det verkar väldigt fint, säger Eva Herngren.

På fredagseftermiddagen höll ljusdesignern Stina Marsh på med de sista förberedelserna vid en av festivalens ljusinstallationer.
– Jag håller på att göra en landningsbana till den farkost som har kraschat i Fyrisån, säger hon och pekar på skulpturen som står placerad mitt i ån.
– Det är roligt att få en sådan chans att göra något kreativt och galet. Vi märker att Uppsalaborna är positiva och nyfikna på installationerna. Det var många som kom förbi redan igår och som var besvikna att festivalen inte var i gång än.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!