Svårt att utveckla p-piller för män

Kvinnor har kunnat äta p-piller i över femtio år. men män har fortfarande bara kondom och sterilisering att välja på. Och enligt läkaren Stefan Arver har vi långt kvar.

22 januari 2013 12:57

– Var femte år finns det folk som säger ’om fem år finns det här pillret’. Man missbedömer potentialen i de projekt som finns, säger han.
Enligt Stefan Arver, som är androlog på Karolinska institutet, är ett skäl till att p-piller för män dröjer är att det satsas för lite pengar på området. Men det är inte det enda problemet, utan det handlar också om att det faktiskt är svårare att utveckla preventivmedel för män.

Hos kvinnor fungerar p-piller genom att hämma ägglossningen, som bara sker en gång i månaden. Ett motsvarande läkemedel för män behöver ständigt blockera den kontinuerliga produktionen av spermier, och enligt Stefan Arver är det mycket knepigare. Han förklarar att det i dag är tekniskt möjligt, men att de höga hormonhalterna som behövs kan ha okända risker.
– Man får tänka på att det här är en behandling som ska göras av friska personer och under lång tid. Då får det inte finnas några risker, säger han.

Men har inte p-piller för kvinnor risker?
– P-piller för kvinnor ställs det också höga krav på. Riskerna är väldigt låga, och den risknivån som accepteras där skulle accepteras hos ett läkemedel för män också.
Skulle forskare lyckas med att utveckla ett säkert läkemedel är intresset stort. Många män vill kunna välja att äta p-piller själva, det har konsumentundersökningar visat.
– Först och främst tänker man på män i fasta relationer med kvinnor där ingen av de metoder som finns för kvinnor fungerar eller är lämplig, säger Stefan Arver.

En man som engagerat sig i frågan och som gärna skulle knapra p-piller är dokumentärfilmaren Michael Krotkiewski, som säger att många av hans kvinnliga bekanta mått dåligt av att äta p-piller.
– Om det går att dela på ansvaret så borde det ske. Inte minst med tanke på att man
kommit fram till att det finns bieffekter som drabbar kvinnor. Om pillret fanns och riskerna var lika stora för mig som för min flickvän så skulle vi kunna dela på dem, säger han.
Eftersom långt ifrån alla märker av några bieffekter av p-piller ser Michael Krotkiewski att det skulle vara ett smidigt sätt för många att slippa biverkningar.
– Det skulle ju kunna vara så att mannen i förhållandet klarar av pillren medan kvinnan inte gör det, då skulle det här lösa många problem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!