Striden om ostkakan rasar vidare

Tusentals har engagerat sig i bevarandet av den traditionella ostkakan. Livsmedelsverket i Uppsala planerar nämligen ett förbud.

14 november 2013 11:41

Under torsdagen står ostkakan i fokus. Men det kan bli den sista Ostkakans dag då rätten kan avnjutas på traditionellt vis. Livsmedelsverkets planerade förbud mot opastöriserad mjölk kan innebära slutet för en svensk mattradition — något som engagerat många ostkakeälskare.

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) ska träffa Livsmedelsverkets generaldirektör för att diskutera förbudet.

"Jag tror inte man förstår konsekvenserna av ett förbud. Det här blev helt fel. Jag vill att Livsmedelsverket backar från sitt förslag" säger Åsling i ett pressmeddelande.

En aktionsgrupp på Facebook för att rädda ostkakan har fått gillande från över 5 600 personer.

Smålands nationalrätt

Ostkaka är en bageriprodukt vars huvudbeståndsdelar utgörs av ostmassa, ägg, mjöl, socker och fett.

Småländsk ostkaka görs traditionellt med opastöriserad mjölk som värms upp till 37 grader för ystning. Kakan bakas sedan i ugn.

En ostkaka ska vara mild, fyllig, sötaktig med mandelsmak.

Föreningen Ostkakans vänner med säte i Vetlanda arrangerar varje år SM i ostkaka.

Ostkakans dag infaller den 14 november.

Livsmedelsverket vill förbjuda opastöriserad mjölk, men gör ett undantag för den råmjölk som kon avger efter kalvning. Orsaken är att den mjölken inte är något som man dricker. Däremot används den till att göra den traditionella maträtten kalvdans.

Källa: Föreningen Ostkakans vänner, Livsmedelsverket (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!