Se filmer från misshandeln

Här kan du se två filmer som togs av vittnet Mats Erik Eriksson på gågatan i Uppsala den 10 augusti 2013.

16 mars 2014 06:01

Se filmerna
Den första filmen skildrar upptakten till misshandeln. Anders Henriksson, hans sambo och deras väninna diskuterar med nazisterna. Väninnan sätter upp sin hand framför nazisternas kamera eftersom hon inte vill bli filmad. Nazisternas kameraman slår undan handen och nazisten snett bakom honom knyter sin hand. Anders Henriksson uppfattar det som att nazisten måttar ett slag mot hans väninna. Här stänger vittnet av sin kamera.

Vittnet Mats Erik Erikssons andra film börjar cirka sex sekunder senare. Då är misshandeln över och Anders Henriksson har fått fyra blödande jack i huvudet. En nazist som hålls fast av en polis fritas av sina kamrater. Nazisterna marscherar därefter iväg.

UNT har även granskat nazisternas egen redigerade film från händelsen som har legat ute på youtube sedan augusti. Genom att noga studera både vittnets och nazisternas filmer kan vi peka ut de nazister som håller sina fanor som lansar under tumultet.

Vi har valt att pixla nazisternas ansikten eftersom de inte är fällda för brott. Vi har också pixlat flera av de förbipasserande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!