Så angrep polisen Bandidos

MC-gänget Bandidos etablerade sig i Uppsala för tre år sedan. Men efter polisens tillslag mot klubbens knarkaffärer dog verksamheten ut.

18 november 2012 13:50

 –  Bandidos i Uppsala var snudd på sorgligt amatörmässiga, säger en av aktionsgruppens spanare.
Hösten 2009 flyttade en Bandidosavdelning från Västerås till Uppsala.
Västeråspolisen hade satt in stora resurser på att störa Bandidos genom ständiga kontroller och hävdar att det bidrog till att de lämnade staden.
Av en slump startade polisen en aktionsgrupp i Uppsala mot grov organiserad brottslighet samtidigt som Bandidos skaffade sin lokal på Stångjärnsgatan i Boländerna.
–  Vi började spana på dem direkt, ville ha bort dem, säger en av poliserna i aktionsgruppen.

Telefonavlyssning tydde på att klubbmedlemmarna höll på med narkotikaaffärer. Enligt misstankarna höll en av Bandidosledarna i Uppsala till en början i trådarna men överlät sedan hanteringen åt andra längre ner i hierarkin.
–  Är man högt uppsatt i Bandidos pratar man inte själv om narkotika på telefon, konstaterar polisens spanare.
2010 pågick polisutredningen för fullt. Personer från Bandidos och supporterklubben X-Team hade en mängd kontakter med ett äldre missbrukarpar och deras 20-årige son som också börjat använda narkotika.
De skuggades till bland annat Norsborg där de enligt åtalet köpte amfetamin i samarbete med Bandidos.
  
Vid ett tillfälle ska den inköpta narkotikan varit av mycket låg kvalitet. Utredningen visar att en man i Bandidos fick sms och telefonsamtal från missbrukarparet. De meddelade att folk satt och väntade överallt, det var panik och det gick inte ens att ta 100 kronor för det man fått in.
”Tyvärr skulle jag inte vilja se nån i ögonen om jag skulle sälja av den sorten vi fick”, skrev kvinnan i missbrukarparet till Bandidosmannen.
”Det är lugnt, vi styr upp det”, löd hans svar.
Bandidosmannen hävdade i Uppsala tingsrätt att det rörde sig bland annat om leveranser av sprit men det trodde inte domstolen på.
Tingsrätten ansåg att bevisningen entydigt pekade ut Bandidosmannen som mellanhand i narkotikaaffärerna genom att han förmedlat kontakter och arrangerat träffar.

Hovrätten dömde sju personer i härvan till fängelse i sammanlagt 8,5 år. Bandidosmannen, som själv inte missbrukar, fick 1,5 år för hantering av två hekto amfetamin och ett par medlemmar i X-Team dömdes också till fängelse.
Med tanke på att amfetaminets värde uppgick till bara cirka 12 000 kronor per hekto tog de inblandade förvånansvärda risker. Men enligt polisen rörde sig inte Bandidosmedlemmarna med några större pengar.
–  Flera i Bandidos i Uppsala var fattiga som kyrkråttor. Vid ett tillfälle skulle de till en fest på Västkusten men de var utan pengar och fick låna ihop till bensinen och sova i sina bilar, säger en polis.
Den bild polisen ger av klubben är inte imponerande.
–  De var ostrukturerade, amatörmässiga och gjorde ett barnsligt intryck. I början av 2011 blev de uppsagda av hyresvärden.
– Att vi var där och störde bidrog nog också till att de flyttade.

UNT har tidigare intervjuat en av de ledande medlemmarna i Bandidos i Uppsala som berättade att han stoppats av polisen hundratals gånger, att han vid en av de många polisrazziorna tvingats ställa sig på alla fyra och blivit sparkad i bröstet, något han såg som meningslöst att anmäla.
Den tidigare klubblokalen i Boländerna är i dag övergiven och enligt polisen har Bandidos i Uppsala upphört som organisation. UNT har sökt företrädare för Bandidos.


TILL UPPSALA 2009. : SCANPIX/ARKIV
”Flera i Bandidos i Uppsala var fattiga som kyrkråttor. Vid ett tillfälle skulle de till en fest på Västkusten men de var utan pengar och fick låna ihop till bensinen och sova i sina bilar.”
Polis i Uppsala om Bandidos
STÖRSTA SATSNINGEN.

FAKTA

För att bekämpa den grova organiserade brottsligheten bildade polisen för tre år
sedan åtta särskilda aktionsgrupper. En av dem ligger i Uppsala. Det är den största satsningen av sitt slag i landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!