Polisen satsar stort på reggaefestivalen

Även i år satsar Uppsalapolisen stort på att stoppa haschrökandet vid reggaefestivalen. 
– Polisen använder sina resurser fel, tycker Ted Goldberg, professor i sociologi.

29 juli 2010 07:06

Under fjolårets reggaefestival fick polisen tag i 283 personer som misstänktes för narkotikabrott.
I år kommer ett 30-tal poliser att försöka spåra upp dem som använder narkotika på festivalen. Liksom tidigare år upprättas en provisorisk polisstation i Lundellska skolans gymnastiksal dit misstänkta ska föras för utredning.
–  Om det finns tecken på att någon tagit narkotika kommer den personen att få lämna urin- eller blodprov, uppger polisens kommenderingschef Pär Halldén.

Ted Goldberg, professor i sociologi och författare till flera böcker om narkotikapolitik, besökte fjolårets reggaefestival.
– Jag såg hur polisen trakasserade folk som bara rökt lite brass och ville lyssna på musik. Några ordningsproblem var det inte.
Ett argument för att ingripa mot dem som missbrukar på reggaefestivalen är att cannabis ses som en inkörsport till tyngre droger. Men Ted Goldberg menar att de som röker hasch på festivalen är ”rekreationskonsumenter” och hänvisar till statistik  som sägs visa att dessa personer ytterst sällan blir några problemkonsumenter av narkotika.

Ted Goldberg menar att polisen i stället borde ägna sig åt annat, till exempel förebyggande arbete i bostadsområdena där man kunde satsa på att bygga upp bra relationer till ungdomarna.
– Enligt lag är det förbjudet att använda narkotika och att stoppa missbruket är en arbetsuppgift som vi inte kan underlåta att utföra, framhåller Pär Halldén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!