Påkostade lägenheter svårsålda

Det påkostade lägenhetsbygget i Rosendal i Uppsala har svårt att attrahera köpare. Nu ändras försäljningsstrategin för att få fart på försäljningen.

18 juli 2012 14:04

Byggbolaget Rosendal fastigheter har stuvat om i prissättningen. Nu har insatserna sänkts och avgifterna höjts. Därutöver har även priset på insatserna sänkts, med i snitt nio procent, enligt bolaget.

– Vi har gått ned i försäljningspris för att lägenheterna är svårsålda. Dålig respons från marknaden betyder att utgångspriset var för högt satt, säger Michael Melin, mäklare hos Widerlöv & Co som sköter försäljningen.

Det nya bostadsområdet marknadsförs som Rosendal – en annan del av Kåbo och ligger i korsningen Vårdsätravägen/Rosendalsvägen. I den första etappen planeras 66 lägenheter, totalt finns planer på 500 bostadsrätter.

– De som redan tecknat sig kommer också få ta del av prissänkningen. Den prisförändring som gjorts är för alla, även de som köpte från starten, säger Michael Melin.

Enligt Mats Ericsson, VD för Rosendal fastigheter, har intresset för det nya bostadsområdet varit stort.

– Vi hade 400-500 personer som kom och tittade på området när vi ordnade en informationsdag i våras.

Hur går försäljningen?

– Tyvärr har vi bestämt att vi än så länge inte går ut med officiella försäljningssiffror, säger Mats Ericsson.

Enligt den oberoende bostadssöktjänsten Booli är 49 bostäder till salu och 26 procent, eller 17 bostäder har sålts. Av de 49 bostäder som är till salu är det förändrade priser på 37 stycken. Booli är en söktjänst på nätet som visar hur länge objekt legat ute på marknaden eller om säljaren ändrat sitt utropspris.

Enligt Booli är prisfallet på enskilda objekt större än vad Rosendal fastigheter uppger. Av Boolis uppgifter framgår dock inte om månadsavgifterna samtidigt höjts.

– Deras uppgifter är vilseledande även om de stämmer till viss del. Vi har justerat priserna nedåt men definitivt inte på de nivåer som anges där. Det är för att vi marknadsför lägenheterna som att man får en högre avgift och lägre insats, säger Mats Ericsson.

Varför har ni sänkt?

– Området är inte svårsålt men för att underlätta försäljningsprocessen har vi beslutat att sänka priserna med i snitt nio procent på vissa lägenheter. Man får ha respekt för att det är en ny stadsdel som växer fram och gemene man känner inte till området trots att det ligger centralt, säger Mats Ericsson.

Den största prissänkningen är enligt Rosendal fastigheter gjord på en trea. Där sänks priset med 13 procent. Det lägsta prisfallet har en etta. Där har insatsen sänkts med tre procent.

Säljstarten inleddes för drygt ett år sedan och inflyttning beräknas till sommaren 2013. Marken har börjat schaktas av entreprenören Rekab entreprenad. För att sätta spaden i jorden för själva lägenhetsbygget behöver hälften av lägenheterna vara sålda. Inga fler prisjusteringar är planerade, enligt fastighetsbolaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!