Optimistisk Ohly avskedstalade

Vänsterpartiet kommer att vara med och bilda regering efter nästa val. Det slog Lars Ohly fast när han höll sitt sista tal som partiledare vid rikskongressen i Uppsala på torsdagen.

5 januari 2012 15:40

Med strid i blick och ett antal angrepp mot den sittande regeringen tog Lars Ohly upp höstens vårdskandaler inom den privatiserade vården.
– Vi är i dag det enda partiet som säger att vinstintresset inte ska vara en drivkraft inom vård och utbildning. Även om vi har få allierade i riksdagen så har vi många människor på vår sida.

Lars Ohly ägnade många minuter av sitt drygt timslånga tal till att ta upp just privatiseringar. Han sa att Vänsterpartiet kommer att sätta stopp för privatiseringarna och tog upp exempel på den vanvård som det rapporterades om i höstas.
– Det är lätt att uppröras över vanvård men minst lika upprörande är den politiska naiviteten. Hur kunde man tro att det inte kunde hända?

I sitt tal beskrev han Vänsterpartiet som ett feministiskt parti, ett rättviseparti med klasskamper på schemat. Den som hävdar att klassamhället inte längre finns har det säkert bra ställt själv, sa han och tog upp barnfattigdom och situationen för långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa. Han framhöll att det krävs en politik som jämnar ut inkomstskillnader och ojämlikheter i samhället. Redan i inledningen gick han till storms mot Fredrik Reinfeldt och regeringen som han anser skapat ett samhälle för de rikas revansch, skrattandes ”hela vägen till banken” och på bekostnad av samhällets utsatta. Han målade upp en moderat pr-fabrik som gått varm för att skapa en falsk bild av moderaterna som det riktiga arbetarpartiet.
– Politik har blivit att dölja vad man egentligen vill och att låtsas för att stå för något annat. Men ett arbetarparti investerar inte i massarbetslöshet, sa Lars Ohly som flera gånger avbröts av applåder.

Strålkastarljusen på scenen i Musikens hus var täckta med röda filter och framför de röda draperierna satt cirka 500 åhörare. Britt Löfgren, tidigare kommunalråd för Vänsterpartiet i Uppsala kommun, och ett av ombuden som kommer att rösta fram en ny partiledare på fredagen, var nöjd med Lars Ohlys tal efteråt. Hon känner sig inte orolig över att någon av de tre partiledarkandidaterna ska bryta av från den linje Lars Ohly följt, till exempel motståndet mot privatiseringar.
– Vi är trygga i vår grundsyn. Det tycker jag att man känner här inne i salen.

Den nye partiledaren väntas bli vald vid tolvtiden på fredagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!