Nya uppgifter om avgångskravet

Missnöje med personliga egenskaper och i arbetsmiljöfrågor ligger också bakom kravet på att Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet, ska avgå. Det säger vicerektor Britt Skogseid till UNT.

13 februari 2014 13:07

I går inlämnades kravet på Eva Åkesson omedelbara avgång in till universitetets styrelse. Där lyder motiveringen att hon inte anses lämplig.

Nu preciserar Britt Skogseid, vice rektor för vetenskapsområdet för medicin och farmaci och en av de som undertecknats avgångskravet, motiven något.
– Det är en samlad bild, och däri finns också frågor om arbetsmiljö och personliga egenskaper.

Vilka personliga egenskaper är det ni anser vara olämpliga?
– Jag beklagar, men jag vill inte utveckla det. Styrelsen måste få bilda sin egen uppfattning om den samlade bild vi kommer att presentera för dem.

Enligt Britt Skogseid är det arbetsmiljöfrågor inom universitetsförvaltningen som bidrar till kritiken, men hon vill inte närmare beskriva vad det handlar om.

Britt Skogseid uppger att hon informerat sina 12 prefekter, alltså cheferna för institutionerna inom medicin och farmaci, om kritiken.
– Jag har inte hört något kritiskt från dem om hur vi hanterat de här, och de avvaktar nu styrelsens beslut.

Även om styrelsen, konsistoriet, ska ta upp frågan om avgångskravet på sitt nästa möte, så är det inte de som har makten att avsätta Eva Åkesson. Det är regeringen som formellt tillsätter och också eventuellt avsätter en rektor.

Enligt uppgifter tuill UNT ska utbildningsdepartementet informerats om misstroendet mot Eva Åkesson innan hon själv delgavs kritiken.
– Vi har framfört kritiken på olika nivåer, och utbildningsdepartmentet är vårt departmentet.

När fick de kännedom om er kritik?
– Det var en tid sedan. I övrigt hänvisar jag till konsistoriet. Jag vill inte göra någon illa, och det är därför vi vill ta det här internt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!