Livvakter har övat i Uppsala

Har du nyligen fått känslan av att ett gäng livvakter befunnit sig i din närhet för att skydda en betydande person? Det hoppas inte Leo Strand som har tillbringat de senaste veckorna med att utbilda utländska elitmilitärer i personskydd. En viktig aspekt i övningarna har varit att smälta in på offentliga platser.

22 december 2012 16:52

Under de senaste fyra veckorna har tolv personer från Sydostasien befunnit sig i Uppsalatrakten för att genomgå en avancerad utbildning i personskydd i krigsmiljö. De tolv personerna utgör ett militärt specialförband i sitt hemland och deras yrkesuppgifter är av sådan karaktär att de inte kan framträda i tidningen.

Leo Strand, grundare av och skolchef vid internationella utbildningsföretaget ISA Academy, reste till Sverige enbart för att kunna utföra utbildningen. Sedan i slutet av november har han och specialförbandet bott på en gård utanför Uppsala och genomfört övningar både i och utanför staden, och det var av praktiska skäl de hamnade just här.
– Det vi har tränat på, det sätt vi har gjort det på och med den realismen, hade vi inte kunnat göra i deras hemland. Uppsala är en underbar stad och här har vi haft tillgång till allt från smala gator att öva på till gott om svensk kultur. Dessutom ville de förbereda sig på ett vinterklimat.

Specialförbandet anlände till Sverige strax innan den första snön kom, och de hann genomföra en utbildning i halkkörning innan det var dags att köra på äkta vinterväglag. Enligt Leo Strand hade militärerna gjort bra research innan ankomsten, och var därför medvetna om det snåla antalet soltimmar som var att vänta. Annat var det med kylan.
– Det fanns folk i gruppen som aldrig hade upplevt kallare temperaturer än 21 plusgrader. Så för dem kom kylan som en chock, och vi fick uppgradera en del utrustning och klädsel.

Att arbeta i snörika miljöer har inte varit övningarnas mål, men vädret har oundvikligen lett till nya snörelaterade kunskaper för militärerna, exempelvis att inte använda olja i vapnen eftersom oljan fryser, och att inte få snö på vapnen. Leo Strand betonar att stor vikt har lagts vid mänskliga värden och sociala relationer under utbildningens gång. Och i olika stadsmiljöer, som i stadsbiblioteket och i parkeringsgaraget under Ikea, har specialförbandet övat på en lågprofilerad eskorttjänst, vilket innebär att de har fått lärt sig att smälta in bland folk samtidigt som de har haft i uppgift att skydda en viss persons liv.
– Allmänheten ska inte se att det finns ett skydd, och jag tror inte att det är många som har reagerat på att det har funnits en styrka på tolv man runt omkring dem när vi befunnit oss på olika platser i Uppsala, säger Leo Strand med ett leende.

Fakta

Har beskyddat Britney Spears

ISA Academy grundades 1986 av tidigare yrkesofficeren Leo Strand. I dag har utbildningsföretaget fem kontor i olika länder, ett i Sverige och de övriga i USA, Filippinerna, Singapore och Libanon.

ISA Academy ägnar sig åt att utbilda polis och militär runt om i världen i personskydd och antiterroristfrågor.

Leo Strand har tidigare arbetat som livvakt åt artister som Britney Spears och Justin Timberlake.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Astrid Iselidh