Kraftiga hyreshöjningar att vänta i Gränby

Ett knappt hundratal upprörda och oroliga hyresgäster i Rikshems bostadsområde i Gränby kom till tisdagskvällens informationsmöte om kommande renoveringar och stora hyreshöjningar i området.

17 januari 2012 22:10

Många av dem var mycket kritiska till renoveringsprojektet som drar i gång i maj i år och kommer att leda till hyreshöjningar på ”knappt 45 procent” enligt Kenneth Toreberg, Rikshems projektledare för Gröna Gränby. Till det kommer kostnader för varmt och kallt vatten.

Hyreshöjningarna kommer att tvinga bort många av de nuvarande hyresgästerna från deras lägenheter, och från området, var en återkommande kommentar.
– Hyran för den lägenhet där jag och min familj bor kommer att öka med 3 400 kronor per månad. På tio år gör det att bara den här hyreshöjningen ger närmare en halv miljon kronor till Rikshem. Och det är 1 200 lägenheter till i området, av olika storlek och därför med olika stora höjningar, men att Rikshem får in väldigt mycket pengar är ändå klart, konstaterade Åsa Richard, representant för den lokala hyresgästföreningen.
– Rikshem vill höja hyrorna och byta ut hyresgästerna. Höjningar som de planerade kommer att tvinga bort många av dem som nu bor här. Det är inte att ta socialt ansvar, och många hyresgäster är mycket kritiska. Protestlistorna mot de planerade höjningarna har samlat drygt 900 namn, sade Eva Byegard, också hon från hyresgästföreningen.

Hur stora de faktiska kostnaderna för renoveringsprojektet i Gränby som Rikshem beräknas få, vägrade Tony Bjuhr, förvaltare för Rikshems bostadsområden i Uppsala, svara på. Han och Kenneth Toreberg hänvisade i stället båda två till bruksvärdesprincipen när det gäller de hyror som bolaget vill ta ut i området efter renoveringen. Varför ska alla lägenheter få parkettgolv i sovrummen? Är det ens praktiskt? Det var en återkommande fråga från hyresgästerna. Flera ifrågasatte starkt om det verkligen är fråga om en standardhöjning som Rikshem planerar för de drygt 1200 lägenheterna på Bruno Liljefors-, Levertins- och Atterbomsgatorna.
– Jag har kyl, frys och spis i köket nu och det kommer jag att ha efter renoveringen också, var är standardhöjningen? Det är väl ett byte av standardutrustning efter vanlig avskrivnings- och förslitningstid? undrade en av dem.

Grundorsaken till att Rikshem (tidigare Dombron) ska renovera samtliga hyreshus i området är att stambyten måste göras. Att man i samband med det också bland annat renoverar kök, rustar tvättstugor och uteplatser ifrågasattes inte av hyresgästerna på informationsmötet. Däremot efterfrågades större möjligheter för de boende att välja till, men också bort, olika delar av renoveringsplanerna för de enskilda lägenheterna.

Kenneth Toreberg såg inte flera till- eller bortval som en möjlighet i det stora renoveringsprojekt som alltså börjar i maj i år och ska fullföljas i fyra etapper, den sista beräknas vara klar 2016. Men han poängterade att förhandlingarna med hyresgästföreningen om kommande hyror i området inte avslutats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!