Inslag i UNT-TV blev världsnyhet

Ett rutinuppdrag för UNT:s webbfotograf blev en världsnyhet. Tumultet i samband med konstnären Lars Vilks föreläsning i Uppsala uppmärksammades av nyhetskanaler både i Sverige och utomlands.

13 maj 2010 21:43

UNT berättade i onsdagens tidning om slagsmålet som utbröt på tisdagskvällen vid Humanistiskt centrum i Engelska parken. Föreläsningen direktsändes på unt.se och när tumult uppstod dröjde det inte länge förrän internationella nyhetskanaler hörde av sig och ville köpa webbinslaget och stillbilderna från händelsen.

För UNT:s webb-tv är inslaget det mest uppmärksammade sedan starten.
- Totalt sett slog vi trafikrekord på sajten. Under åtta timmar hade vi lika mycket trafik som passerar under ett helt dygn. Det började vid 18-tiden och vid midnatt hade vi den absolut högsta trafiken, säger Carl-Åke Eriksson som är redaktionell utvecklingschef vid Upsala Nya Tidning.
I direktsändning såg man en åhörare överfalla Lars Vilks, som snabbt fördes undan av säkerhetsvakter. Men tumultet i lokalen fortsatte.
- Det var klart obehagligt när man kände ilskan och ursinnet från folk. Jag reagerade instinktivt på att dokumentera i den position jag stod med kameran. Det skulle vem som helst ha gjort, säger UNT:s webbfotograf Robert Berthagen.

Händelsen blev snart en nyhet för TV4, SVT Rapport, Tidningarnas Telegrambyrå, internationella nyhetsbyrån AP och amerikanska nyhetskanalen CNN.
Carl-Åke Eriksson tror att den nyligen uppmärksammade mordkomplotten mot Lars Vilks bidrog till intresset från internationella nyhetsstationer.
- För oss lokalt var det en stor nyhetshändelse att någon under ett öppet möte på universitet går till attack på det här sättet. Vi förstod att det här skulle väcka intresse och det dröjde inte länge förrän andra medier började ringa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!