Inloggning för inlägg på unt.se

Allt fler dagstidningar försöker stoppa dem som sprider invandrarförakt och annat hat på nätet. Nu inför Upsala Nya Tidning obligatorisk inloggning för kommentarer på unt.se.

5 september 2011 07:00

Efter massmordet på Utöya i somras uppstod en debatt om det invandrarhat som florerar på nätet. På unt.se har läsarnas artikelkommentarer hittills lagts ut på sajten utan föregående granskning. Först efter upp till någon timme har innehållet kontrollerats och sådant som ansetts olämpligt plockats bort.
Nu måste den som vill skriva ett inlägg på unt.se först logga in via en e-postadress och de som svarar för kränkande inlägg kommer att blockeras.
– Vi vill hyfsa debatten. Jag ser inte varför näthat ska få spridas i UNT:s namn, säger Lars Nilsson, chefredaktör för UNT.

UNT går åt samma håll som flera andra tidningar. Sedan någon vecka förhandsgranskar Expressen inläggen för att stoppa kränkande eller olagliga yttranden och den som vill kommentera på aftonbladet.se måste framöver göra det via sin identitet på Facebook.
Enligt tidningen Medievärlden kräver nära hälften av ett 50-tal granskade dagstidningssajter numera någon form av registrering och inloggning av dem som vill lämna kommentarer.
Mats Dagerlind, frilansskribent kopplad till Sverigedemokraternas tidning SD-Kuriren, ser det hela som ett försök att stoppa kritik mot invandring.
– Kommentarsfälten är en ventil för vissa att skriva av sig. Stryper man deras möjligheter att uttrycka sina åsikter ökar man risken för att de tar till våld, anser Mats Dagerlind.

Finns inte risken att invandrarhat på nätet föder ytterligare hat?
– Man kan inte stoppa all debatt bara för risken att det kan generera en knäppskalle som Anders Breivik.
Enligt UNT:s chefredaktör Lars Nilsson handlar det inte om censur av kritik mot invandring.
–  Hyfsade debatter har vi inget emot. Men vi vill inte bidra till att sprida hatiska och rasistiska påhopp.
Företaget Interaktiv Säkerhet granskar läsarkommentarer åt flera av landets största tidningar. Bland de 5-10 procent av inläggen som sållas bort för att de anses olämpliga är det inte invandrarhat som dominerar.
– Det som är vanligast att vi tar bort är personliga påhopp, till exempel att två personer hamnar i en diskussion och kommer med inlägg som ”Lyssna nu, din jävla idiot”, säger Anders Gyllén vid Interaktiv Säkerhet.
Tvåa på listan över borttagna kommentarer är irrelevanta inlägg, till exempel att någon vid en artikel om Toyotas bromsar skriver in sitt favoritrecept för sockerkaka, berättar Anders Gyllén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!