I kväll slår jättenäckrosen ut

På torsdagskvällen blommar troligen den mystiska jättenäckrosen Victoria cruziana. Det kan vara den sista blomman för säsongen. Uppsala linneanska trädgårdar håller därför extra öppet i Tropiska växthuset på torsdagskvällen.

18 augusti 2011 11:41

– Det är stämningsfullt att besöka växthuset i skymningen. Det är nästan andaktsfullt att vänta på att hon ska slå ut, säger Lotta Saetre, informatör på Uppsala linneanska trådgårdar.

De senaste veckorna har Victoria producerat mellan tre och fyra blommor varje vecka. I kväll slår säsongens sista knopp ut. Blomman kan man njuta av i hela två nätter.
– Det är bara på natten och möjligtvis tidigt på dagen som man kan se näckrosen utslagen, eftersom den slår ihop sig på dagen. Den är ju väldigt flyktig av sig på något sätt, säger Lotta Saetre.

Uppemot tvåhundra åskådare per kväll brukar besöka växthuset när Victoria slår ut. Kanske beror det på mystiken kring näckrosen som – förutom att den enbart visar sig på natten – endast blommar i två nätter. Dessutom byter hon färg, från vit den första natten till rosa den andra och sista. Den som vill se när jättenäckrosen slå ut kan besöka Uppsala linneanska trädgårdar i kväll torsdag klockan 18-22. Så länge näckrosen inte spelar några spratt kan man även se blomman på fredagskvällen, samma tid.

För första gången kan besökare även se vaniljorkidé i frukt i Tropiska växthuset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!