Här intar Patti Smith Botan

Redan tidigt på fredagskvällen är Botaniska trädgården fylld till brädden med människor som ska se rocksångerskan uppträda.

12 juli 2013 22:17

På de små gräsplättarna bland träd och buskar ligger utbredda picknickfiltar, fyllda med människor i precis alla åldrar. På en utav de hittar vi Anna Lindgren, Karin Tillberg och Märta Lindqvist.

Främst är de här för att kolla på Patti Smith men medger att Smith och First Aid Kit utger en riktigt snygg och på något sätt naturlig kombination. Alla har de sin egen relation till Patti Smith.
– Hon är min husgudinna och har hjälpt mig sedan tonåren. Hon är en feministhjälte och en tidlös sådan, säger Karin Tillberg.

Hur länge har du varit ett fan?
– Ja, när kom tonårsångesten? I femtonårsåldern? säger hon och skrattar.
När konserten väl börjar ska de turas om att vakta platsen. Karin Tillberg tror att hon nog kommer få vakta mest och klappar menande på sin gravidmage.

En bit längre bort står Jessica Sjögren och Susanna Swedin, båda två har gillat Smith sedan början av 90-talet.
– Patti Smith är ... vad ska man säga? Speciell? säger Jessica Sjögren.
– Jag beundrar hennes androgynitet och framför allt hennes kraftfullhet, berättar Susanna Swedin.

Strax efter att solen har gått ner äntrar First Aid Kit scenen. På något sätt känns hela Botan som en Woodstockfestival i miniformat. Området vimlar av människor med långt svängande hår, bandanas, runda solglasögon, bruna moccavästar med fransar och cowboyhattar. Cigarettrök slingrar sig mot himlen och First Aid Kits countrytoner fulländar bilden.

Det verkar vara främst Smith som publiken är här för, men inte riktigt alla. När vi står och väntar på Patti Smith hörs plötsligt ett ivrigt skrik bakom oss. Det är Emmy Westberg som där bakom ett av öltälten fått syn på en av sina idoler, Klara Söderberg, en av systrarna i First Aid Kit.
– Det är otroligt att få spela med Patti. Hon är en av våra största förebilder och att få spela här i trädgården är också helt sjukt. Det här är en fantastiskt fin dag, berättar Klara Söderberg när jag haffar henne.

Ett par minuter senare brakar Patti Smtih i gång sin konsert. Jublet stiger, folket reser sig snabbt upp från picknickfiltarna och publikhavet växer markant.
– I’m glad to be back! utbrister Patti Smith.

Hela Botan med runt 5 000 i publiken gungar i takt till musiken. Karin Tillberg står och dansar på picknickfilten i takt till sin husgudinnas musik. Hon trummar lätt på gravidmagen. Någon timme tidigare hade hon pratat om hur tidlös Patti Smith är. Det återstår att se om Patti Smith lyckas frälsa även nästa generation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!