Enorm säkerhet inför Vilks föreläsning

Uppsalapolisens största poliskommendering på många år. Bombhundar, väskröntgen och kroppsdetektorer. Säkerheten är första prioritet inför konstnären Lars Vilks föreläsning idag, torsdag.

7 oktober 2010 07:04

– Det finns hot. Vi kan inte garantera att ingenting kommer att hända, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.
Enligt honom är dagens poliskommendering den största i Uppsala på många år. På morgonen kommer bombhundar att genomsöka föreläsningssalen och ett mycket stort antal poliser, både uniformerade och civila, kommer under dagen att finnas på plats i och omkring salen. Totalt rör det sig om cirka hundra poliser.

Bara föranmälda, registrerade gäster som kan legitimera sig kommer att släppas in. Universitetet har ordnat en väskröntgenmaskin och bågdetektor likt de som finns på flygplatser och anlitat ett tiotal egna väktare utöver polisstyrkan.
De två främsta raderna närmast Vilks ska hållas tomma, och allting filmas.
Anneli Waara, informationsansvarig på universitetet, uppskattar att det kommer att vistas ungefär 200 personer i salen, inklusive reserverade platser för institutionen, och 25 ackrediterade journalister. Intresset för föreläsningen har varit mycket stort.
– Platserna försvann på ett dygn. Vi släppte dem förra måndagen och på tisdagskvällen var de slut, säger Rysiek Sliwinski, studierektor på filosofiska institutionen som arrangerar föreläsningen.

Rysiek Sliwinski hoppas innerligt att föreläsningen ska gå att genomföra utan hinder.
– Men säkerheten går främst. Det är ett otroligt säkerhetspådrag och visst kommer det att kosta en massa pengar men vi har varit eniga på institutionen om att vi vill genomföra föreläsningen, säger han.
Inför föreläsningen har över hundra hot- och protestbrev kommit in från anonyma eller märkliga e-postadresser, berättar Rysiek Sliwinski.
Ingen ansökan om demonstrationstillstånd har inkommit, men både polisen och universitetet förbereder sig för en potentiell demonstration.
– Vi räknar med att det blir någon form av demonstation även om vi inte har hört något konkret ännu. De kan mobilisera sig fort genom Facebook, säger Rysiek Sliwinski.

Både polisen och universitetet dementerar ryktet om att det skulle finnas någon hemlig alternativ lokal utifall oroligheter kring den planerade skulle uppstå.
Vad säkerhetsarrangemanget kostar universitetet vet man inte.
– Vi har inte fått någon faktura ännu, men det är inga stora kostnader det handlar om, säger Susanne Siewertz på Uppsala universitets säkerhetsavdelning.
Inte heller polisen, som står för den största insatsen, kan uppskatta några kostnader i dagsläget.

UNT TV SÄNDER DIREKT

UNT TV på unt.se direktsänder i dag, torsdag eftermiddag, från Lars Wilks föreläsning i Uppsala. Sändning beräknas börja klockan 14.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Michaela Möller