Busch Thor siktar mot EU

Ebba Busch Thor, kommunalråd för Kristdemokraterna i Uppsala, hoppas få en plats i Europaparlamentet nästa år.

21 augusti 2013 06:00

I så fall lämnar hon alla sina politiska uppdrag i Uppsala.

Den 25 maj 2014 får medborgarna i Sverige rösta om vilka politiker som ska representera dem i EU-parlamentet. I dag onsdag offentliggör Kristdemokraterna vilka personer som nomineras av partiet.

Uppsalakommunalrådet Ebba Busch Thor (KD) uppger att hon är tvåa på partiets lista över kandidater till EU-parlamentet. Etta på listan ska vara tidigare journalisten Lars Adaktusson.

KD har för närvarande en representant från Sverige i församlingen, tidigare partiledaren Alf Svensson.

Ebba Busch Thor, som utökat sitt efternamn med Thor efter att nyligen ha gift sig, planerar att driva en personvalskampanj för att komma in i EU-parlamentet.

– Jag kommer att vara krysstark, som man brukar säga.

EU-parlamentet är en rätt ålderstigen sammanslutning. Men 26-åriga Ebba Busch Thor har varit med förr och kämpat om politiska poster med åldermän.

– Inför senaste kommunalvalet i Uppsala fick jag nästan lika många personkryss som Gunnar Hedberg som hade varit med i kommunpolitiken i 25 år.

Hennes egna förklaringar till framgångarna är hård personprofilering och att hon kan anses som en frisk fläkt.

Några av de frågor hon vill driva i EU är:

* Mer makt åt medborgarna i det enskilda landet och mindre åt EU.

* Underlätta för studenter att plugga i andra EU-stater.

* Låt EU syssla med kärnfrågorna fred, frihandel och ökad rörlighet för dem som vill resa och arbeta över gränserna.

* Minskad administration.

Ebba Busch Thor stöder den nuvarande svenska abortlagstiftningen. Hon vill ändå inte att EU ska påverka de tuffa abortlagarna i till exempel Irland även om det kunde hjälpa unga kvinnor. Hon tror det vore farligt om EU skulle få utforma abortlagarna.

– Vore det en EU-omröstning om vilka abortlagar som ska gälla för hela unionen skulle den svenska lagstiftningen skärpas. Det glömmer vi lätt bort.

Kommer hon in i EU-parlamentet slutar hon som politiker i Uppsala.

Ebba Busch Thor har gjort en raketkarriär. 23 år gammal blev hon Sveriges yngsta kommunalråd och i fjol var hon nära att slå sig fram till posten som vice ordförande för Kristdemokraterna i riket.

Är du makthungrig?

– Det är inte fel att eftersträva makt om man vet vad man ska göra av den.

Europaparlamentet har 766 ledamöter. De röstas fram för en femårsperiod av medborgarna i EU:s 28 stater. Det är den enda EU-institution där politikerna utses av väljarna genom direkta val. EU-parlamentet är med och utformar nästan all EU-lagstiftning. Sverige har 20 platser i EU-parlamentet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters