2 632 namnunderskrifter till sjukhusdirektören

Flera hundra anställda på Akademiska sjukhuset samlades på tisdagseftermiddagen i en gemensam manifestation och överlämnade en protestlista mot ytterligare nedskärningar på sjukhuset.

29 januari 2013 17:50

2 632 personer har skrivit under protestlistan.

”Det är människor det handlar om” och ”Vi går på knäna!” var några av budskapen som förmedlades via plakat i demonstrationståget som utgick från ingång 70 och stannade vid restaurangbyggnaden. Där överlämnades protestlistorna till sjukhusdirektör Lennart Persson av Erik Salaneck, läkare på infektionskliniken.
– Det här är ett tydligt uttryck för hur svår arbetssituationen är redan nu, och vi hoppas att du kommer att vara lyhörd för de synpunkter som dina medarbetare framför när det gäller hur sparåtgärderna kommer att påverka situationen för dem, och för patienterna, sade Erik Salaneck, när han lämnade över paketet med namnlistorna.

Lennart Persson tackade:
– Jag uppskattar det engagemang ni visar för Akademiska och för patienterna. Men verksamheten grundas på demokratiskt fattade beslut om en budget, och till den måste vi anpassa oss. Med effektiviseringar och nya arbetssätt, nya läkemedel, material och annat kommer vi att klara det, sade Lennart Persson.

Tillsammans med honom fanns också Ludvig Larsson (FP), landstingsråd och ordförande i produktionsstyrelsen.
– Man måste sätta budgeten i relation till att alliansen sedan 2006 har ökat anslagen till Akademiska med 30 procent. Jag har fullt förtroende för att professionen kan avgöra hur många platser som behövs på olika vårdavdelningar. Det kan inte vi politiker göra, sade Ludvig Larsson.

Vivianne Macdisi (S), landstingsråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, efterlyste inte bara bättre kommunikation mellan landstingets olika styrelser för beställare, produktion och personal, utan också flera landstingsråd:
– Alla borde finnas med här i dag, finanslandstingsrådet Erik Weiman inte minst. Men han duckar alltid vid sådana här tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!