”Vi måste upp med verkligheten på bordet”

Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna (C) anser att Sverige inte kommer att kunna behålla sitt generösa välfärdssystem med dagens migrationspolitik. Han vill ha en migrationsdiskussion där alla riksdagspartier ingår. Annars hotar kollaps.

21 november 2014 14:38

Vad menar du?

–  Miljöpartiet har tvingat in Sverige i en situation där vi har helt öppna gränser. Inget annat land i välden har en så generös invandringspolitik. På andra sida står SD som vill börja skicka hem invandrare - det är inte en politik som finns i min värld. Men vi måste börja diskutera frågorna. Annars kommer det att få stora konsekvenser för våra kommuner och för hela landet.

Du skriver gång på gång på din blogg att det svenska välståndet riskerar att haverera om migrationspolitiken inte förändras. Vad är det vi inte har råd med?

– Jag menar att det kommer att bli helt omöjligt att upprätthålla det sociala kontrakt som vi kallar den svenska välfärdsmodellen. Vi tar emot mest flyktingar i EU per person och prognosen är att ta emot 500 000 till de kommande fem åren. Vi är år efter år världsbäst på att hjälpa flyktingar som inte kommer från angränsande länder. Det klarar inte vårt välfärdssystem. Det blir kollaps. Men vi har ingen öppen och respektfull debatt om det. Jag anser att vi måste börja diskutera en ny migrationspolitik. Upp med verkligheten på bordet.

Hur ska en ny politik se ut, anser du?

– Det är det vi ska diskutera. I dag pratar man om alla i en klump. Men vissa är arbetskraftsinvandrare, sedan har vi utbildningsinvandring - det är oftast yngre personer som har studerat här och vill stanna kvar. Sedan har vi flykting- och anhöriginvandring, ensamkommande barn och fattiga EU migranter. Vi måste börja diskutera hur vi får en hållbar migrationspolitik. Vissa delar av arbetsmarknaden skriker i dag efter de expertutbildade arbetskraftsinvandrarna och utbildningsinvandrarna, medan flyktingar och EU migranter har svårt att få jobb och bostad.

Hur vill du prioritera ?

– Det är bland annat det diskussionen ska handla om, vad dagens migrationspolitik betyder för vår välfärd. Det finns inget bättre system än det svenska, och det vill jag behålla. Men det är inte möjligt med dagens migrationspolitik.

Hur mycket vill du begränsa invandringen?

– Det jag säger är att jag vill ha en bred diskussion om frågan. Om det leder till en begränsning är en sak. Kanske väljer vi att ta emot mer högkvalificerad arbetskraft och minska på anhöriginvandringen. Det kan också leda till att vi inte gör något alls. Då måste vi acceptera att de sociala förmånerna vi har i dag skärs ned för alla. Det drabbar de svagaste i samhället. Vill vi ha det så är det viktigt att vi bestämmer oss för det.

Men du vill själv inte sätta någon gräns?

– Nej det får bli förhandlingar om det i så fall.

Ska alla partier inklusive SD vara med i den diskussionen?

– Självklart. Jag tror inte vi vinner något på att hålla ett så stort parti som Sverigedemokraterna utanför. De har 700 000 väljare. Alla dessa människor förtjänar också att få vara med. Genom att ta diskussionen kan vi syna deras kort. Gör vi inget så kommer SD att bli dubbelt så stora som idag. Det är inget jag vill. Jag är för en generös invandringspolitik.

Är inte risken att du legitimerar en snålare invandringspolitik?

– Det tror jag inte. Det är lätt att säga att vi ska ”öppna våra hjärtan” och vara generösa. Men utan en diskussion nu är risken att vi får en hård politik i framtiden.

På din blogg skriver du att länder som Grekland och Spanien borde bygga moderna flyktingläger och ta emot fler där. Det är ungefär vad SD föreslår?

– Det där var en idé som jag hörde om, och den är inte kopplad till Sverigedemokraterna. Genom att bygga sådana läger så skapar man jobb i två länder som är i kris, samtidigt som flyktingar kommer närmare sina hemländer och det gör det lättare för dem att återvända, för tanken är ju att de ska återvända.

Vad säger ditt moderparti, Centern, om dina förslag?

– Det har jag inte diskuterat centralt. Jag är vald av Uppsalaborna och ansvarig mot centerns väljare här. I det ligger att värna det sociala kontrakt vi har i det här landet. När utvecklingen går emot det är det min skyldighet att agera. Jag anser inte att jag rör mig utanför partiets ramar, säger Stefan Hanna.

Personligt

Namn: Stefan Hanna

Ålder: 50 år, två barn

Yrke: Kommunalråd för Centerpartiet i Uppsala sedan valet 2010

Bor: Uppsala

Född: I Falköping i Västergötland

Yrke: Civilekonom

Karriär: Vid sidan om jobbet som kommunalråd är Stefan Hanna egenföretagare. Har tidigare arbetat på IBM och haft ledande befattningar bland annat på Tieto-Enator och Ericsson. Han har arbetat utomlands på flera platser under långa perioder, bland annat i Dallas, Los Angeles, Kuala-Lumpur och Tokyo. Styrelseledamot i flera företag och näringslivsorganisationer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström