Utseendet viktigast även vid nätdejting

Nätdejta och undvik utseendefixeringen. Nej, enligt Uppsalaforskaren Roland Paulsen är det precis tvärtom. I sin studie konstaterar han att det framför allt är överviktiga personer som drabbas av trakasserier och kränkande kommentarer på dejtingsajterna.

15 maj 2010 11:05

Blont hår, mellan 25 och 35 år, bruna ögon, en inkomst på över en halv miljon kronor per år, Stockholmsområdet, musikintresserad, gillar att resa. Enter.

Gå in på vilken dejtingsajt som helst, att specificera önskade egenskaper på en blivande partner är inget ovanligt, eller ens konstigt. Det gäller att optimera chanserna att hitta en så perfekt matchning som möjligt. Inom sociologin talas det mycket om att marknadens logik trängt sig så långt in i den privata sfären att jakten på den rätta numera handlar om att göra en så god affär som möjligt. Kärlek och känslor är inte längre lika prioriterat. Sedan nätdejtingen kom in som ett alternativ har det också blivit mycket lättare att på ett enkelt sätt fortsätta att leta efter någon som är lite bättre än den man redan träffat.
- Marknadskrafterna genomsyrar hela relationstänket i dag, kärlek är knappt ens med i diskussionen längre, säger Roland Paulsen, doktorand vid sociologiska institutionen på Uppsala universitet.

Tvärtemot vad man kanske föreställer sig spelar utseendet en stor roll i nätdejtingsammanhang, och längst ner i hierarkin verkar de överviktiga kvinnorna befinna sig. Roland Paulsen har under ett halvår intervjuat män och kvinnor, normal- och överviktiga, för att undersöka hur de bemöts när de dejtar via nätet. Han har också analyserat både slutna och offentliga forum som finns på sajterna. Överviktiga kvinnor vittnar om glåpord, trakasserier och nedlåtande kommentarer som skrivs på deras profilsidor och i gästböcker på nätet.
- Vikt är en egenskap som det är lätt att moralisera kring, många kopplar samman vikt med osunda vanor. Det finns också en skuldbeläggningsretorik som saknas när det gäller andra attribut som tänder och hy exempelvis.

Roland Paulsen menar att utseendefixeringen blir extra tydlig vid första dejten. Paret har förmodligen klickat rent intellektuellt innan träffen, men om den ena parten inte ens vill genomföra middagen eller biobesöket, blir det så uppenbart att utseendet är avgörande. Bland de kvinnliga intervjupersonerna berättar flera om tillfällen då männen vänt i dörren då de fått syn på den överviktiga kvinnan.
- Den föregående mejlkontakten sätter i gång fantasier och föreställningar om motparten som kanske inte infrias. En person behöver inte ens ha utgett sig för att se ut på ett annat sätt än den gör, fantasierna är så pass starka.

De överviktiga kvinnorna har dock inga problem att få kontakt med män via nätdejtingsajter, men till skillnad från normalviktiga kvinnor, är syftet ofta bara sexuellt. "Jag går bra att ligga med, men inte att hålla handen på stan", som en av de intervjuade kvinnorna uttrycker det. Men bland de överviktiga män som intervjuades var detta ett totalt okänt fenomen.
- Jag hade hört talas om den här företeelsen redan innan studien, men jag blev förvånad över att skillnaden mellan överviktiga män och överviktiga kvinnor var så pass tydlig, säger Roland Paulsen.

På senare tid har allt fler nischade dejtingsajter lanserats. Det finns exempelvis sajter för mulliga, äldre och en där bara ?snygga? personer får vara med. Detta är förmodligen en konsekvens av den stämning som råder på de allmänna dejtingsajterna där överviktiga och äldre ofta inte känner sig välkomna.
- Det blir ju väldigt likriktat. Överviktiga kommer bara i kontakt med överviktiga och så vidare. Men förmodligen kommer vi bara att se ännu fler exempel på nischade dejtingsajter framöver.

Roland Paulsen är tveksam till om utvecklingen går att stoppa, i dag syns inga tendenser på någon slags motreaktion.
- Jag är nog ganska pessimistisk. Det är oerhört svårt att befria sig från de rådande skönhetsidealen och att vara medveten om brutaliteten tycks inte räcka. Konkurrens och objektifiering utgör ju själva stommen i vårt samhälle.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!