"Ensamkommande som driver omkring är ett problem"

Uppsalapolisen märker av en ökning av ensamkommande ungdomar som "driver omkring och bråkar på stan". Ett samhällsproblem, enligt presstalesperson Christer Nordström, som varnar för att fler unga dras in i grov kriminalitet.

15 februari 1916 10:17

I fredags rapporterade UNT om 20-40 ungdomar som avvisades från restauranger på Stora Torget. Vakthavande befäl, Torbjörn Karlsson, kommenterade då:

– De har varit otrevliga mot personal och mot andra gäster. De har blivit tillsagda att lämna flera gånger utan att göra det.

Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen, säger sig vara djupt oroad och bekymrad över utvecklingen.

– Vi ser en klar ökning av ensamkommande ungdomar som driver omkring på stan, går in på matställen och bråkar. Det började kring årsskiftet. Oroliga restaurangägare kontaktar oss, och resenärer på till exempel Stockholmspendeln larmar om att stora gäng går på utan att betala biljett.

Hur vet ni att det är ensamkommande ungdomar?

– Merparten är det. Vi pratar ju med dem när vi kan. Flera är välkända av polisen sedan tidigare, och många kan inte svenska språket alls. Många har inte sin bas här i Uppsala, utan de bor i Stockholm men åker skytteltrafik emellan.

Hur gamla är ungdomarna?

– Det varierar, men från 15 år och uppåt.

Att driva runt på stan i stora grupper är ju knappast brottsligt?

– Nej, men när stora gäng sätter sig på en hamburgerrestaurang utan att beställa mat, bråkar och är otrevliga så blir det en ordningsfråga för polisen.

Det som är faran med ökningen av omkringdrivande ungdomar är enligt Christer Nordström:

– Att allt fler unga dras in i grov kriminalitet. För bland de här ungdomarna finns flera som är kriminella, som sysslat med bland annat rån och stölder. Är några kriminella finns risken att andra i gänget följer efter. Då kan det vara försent. Det här är ett samhällsproblem och en varningssignal.

Hur kan situationen lösas menar du?

– Ungdomarna behöver sysselsättning och undervisning. Språket är nyckeln. Det är inte polisen ansvar det här, vilket tyvärr många verkar tro. Folk har en övertro på oss poliser i sådana här sammanhang.

Har ni fler poliser på stan med anledning av de här gängen?

– Nej, vi har inte resurser till det. Polisen kan bara göra saker kortsiktligt. Samhället och politikerna måste ta krafttag för att lösa det här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Nordenhem