Undersysslesatta surfar på jobbet

Det är chefens fel att vi surfar under arbetstid. Vi har helt enkelt för lite jobb att göra. Det visar en studie gjord vid Uppsala universitet.

29 mars 2010 08:00
Debatten om vilka konsekvenser anställdas Internetsurfande får för företag har pågått under en tid nu. I Danmark krävde nyligen landets motsvarighet till Svenskt Näringsliv skärpta regler och i Sverige har flera landsting förbjudit användandet av exempelvis Facebook under arbetstid.
- Det har varit så mycket diskussioner om att engagemanget sjunkit inom arbetslivet så jag ville undersöka vad det är som får folk att maska. Det jag märkte i min studie var att det fanns många som led av "tomt arbete", säger Roland Paulsen, doktorand i sociologi vid Uppsala universitet.

"Tomt arbete" beskriver han som situationer där anställda inte vill surfa runt, men ändå gör det för att de är understimulerade. Det visade sig vara förvånansvärt vanligt.
- Flera av dem jag pratat med spenderar mer än halva sin arbetsdag framför internet, säger Roland Paulsen.
Förra året sparkades ett flertal personer från Luftfartsverket efter att de blivit påkomna med att porrsurfa under arbetstid. I det fallet ska de anställda ha spenderat upp till tre fjärdedelar av sin dag framför pornografiska hemsidor.
- Det intressanta är att de blev ertappade på grund av att man hade tittat på hur Internetanvändandet på verket såg ut. Inte för de här personerna hade utfört ett dåligt arbete. Hur kan man ägna så mycket tid åt andra aktiviteter utan att någon märker det?

Genom de intervjuer Roland Paulsen gjort med bland andra copywriters, it-ansvariga och civilingenjörer har han kommit fram till att orsaken grundar sig i okunskap. Många arbetsgivare vet helt enkelt inte hur lång tid en arbetsuppgift tar.
- Jag pratade med en programmerare som fått i uppdrag att skapa en reklambanner för en hemsida. Han fick en vecka på sig att bli klar trots att uppgiften bara krävde en dags arbete.
Det var dock inte alla i Roland Paulsens studie som sökte sig till webben för att de var sysslolösa. Vissa maskade med flit för att de ansågs sig få för lite i lön och såg surfandet som ett sätt ge igen. Andra hade enkelt nog inga problem med att underprestera och en del tyckte om att kunna slappa framför skärmen när dagens uppgifter var klara.

Den grupp som dock gjorde det för att de kände sig understimulerade såg det som ett riktigt problem, vilket kan tyckas vara lättlöst genom att bara be om mer sysslor. Men Roland Paulsen säger att det inte alltid behöver bli bättre bara för att man är ärlig.
- En bankman jag intervjuade arbetade 15 minuter effektiv tid om dagen vilket han inte alls var nöjd med. Han lade alla korten på bordet och då halverades hans tjänst.Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!