Två fick fängelse för kuppen mot Lindvalls

Uppsalajuristen Patrik Mosten dömdes på torsdagen till tre års fängelse för försöket till mångmiljonkupp mot Lindvalls kaffe. Även den medåtalade delägaren i företaget dömdes till tre år. En tredje åtalad frikändes.

3 juni 2010 14:22

Enligt Uppsala tingsrätt har angreppet mot Lindvalls kaffe varit noggrant planerat och systematiskt genomfört. De två dömda har enligt åtalet genom bolag, en påhittad skuld, och genom att få Lindvallskoncernen att gå i borgen, försökt få ut mångmiljonbelopp ur företaget. Processen gick så pass långt att betalningskraven godkändes av Stockholms tingsrätt, och Kronofogden planerade för en exekutiv försäljning av lokalerna där Lindvalls kaffe bedriver sin verksamhet.

Delägarens gärningar har, enligt tingsrättens bedömning, sitt ursprung i en intern konflikt inom familjeföretaget. Delägaren är nära släkting till företagets vd. I underlaget nämns att en tvist uppstod när delägaren inte fick del av den intrångsersättning på flera miljoner som kommunen betalade bolaget i samband med byggandet av Resecentrum. Delägaren började samarbeta med den aktuella juristen, som tidigare dömts för grova ekobrott, men hävdar att han inte kände till juristens brottsliga avsikter.
- Han förstod inte juristens upplägg eller tankegångar. Den spontana reaktionen är att domen kommer att överklagas. Straffvärdet är på tok för högt, säger delägarens advokat Roger Häggqvist.

I stora drag gick processen ut på att det utfärdades skuldebrev på 60 miljoner genom ett bolag som delägaren kontrollerade privat. Genom sin roll i styrelsen lyckades han förmå Lindvalls kaffe att gå i borgen för skulden. Därefter ska borgensmannen, Lindvalls kaffe, ha krävts på pengarna. Åtalet mot en tredje misstänkt ogillades på grund av bristande bevisning. I stället dömdes alltså delägaren och en jurist för inblandning i kuppförsöket.

Uppsala tingsrätt anser att juristen haft en central roll i upplägg och genomförande. Hans straffvärde bedöms därför som högre än för delägaren. Men ett rådgivningsförbud som tingsrätten utfärdat mot juristen innebär att han stannar på samma straffnivå som delägaren, det vill säga tre års fängelse.
UNT har utan framgång sökt juristens advokat.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Jansson