Ebba Busch Thor nämns som ny KD-ledare

Göran Hägglund avgår som partiledare för KD. Ebba Busch Thor, KD-kommunalråd i Uppsala, vill ännu inte lämna besked om hon är intresserad av jobbet.

29 januari 2015 11:15

Göran Hägglund motiverar sin avgång med att elva år som partiledare för Kristdemokraterna krävt sitt. Under ett riksting i vår ska partiet utse hans efterträdare.

Ett av de namn som lär dyka upp i spekulationerna är Ebba Busch Thor (KD), kommunalråd i Uppsala. För två år sedan kandiderade hon till posten som vice partiledare i Kristdemokraterna, ett uppdrag hon dock inte fick.

Hon stöttade samtidigt Mats Odell som förgäves utmanade Göran Hägglund om partiledarskapet. Ebba Busch Thor sa då i en UNT-intervju att Göran Hägglund borde sluta som partiledare eftersom hon tyckte att han utövade ett dåligt ledarskap och inte visste vad han ville med partiet.

Idag säger Ebba Busch Thor att "det är tråkigt att en så erfaren ledare som fått genomföra historiska valfrihetsreformer" avgår.

– Men det är bra att det sker i början av mandatperioden så att hans efterträdare hinner etablera sig inför valet 2018.

Har du någon egen favorit till ny partiledare?

– Det finns flera personer som kan göra ett gott jobb som partiledare, svarar Ebba Busch Thor.

Är Ebba Busch Thor en av dem?

– Det kan vara så, men det kanske inte blir aktuellt. Det är för tidigt att svara på.

Statsvetaren Magnus Hagevi tror att slaget om partiledarposten kommer att stå mellan partiets olika falanger.

– En falang som är växande är den mer värdekonservativa och består av avhoppade moderater och liknande. Sedan finns falangen som Hägglund står för, som betonar en mer kristet social lära, säger han.

Från den värdekonservativa falangen lyfter Magnus Hagevi fram ungdomsförbundsordföranden Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor som tänkbara kandidater.

Bland dem som står närmare Hägglund tror Magnus Hagevi på den tidigare bostadsministern Stefan Attefall eller partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tror det kan bli svårt för efterträdaren att hålla ihop Kristdemokraterna som Göran Hägglund har gjort.

– Göran Hägglund har stått för stabilitet inom KD. Han har accepterat båda falangerna, säger han.

Mikael Oscarsson (KD), riksdagsledamot från Uppsala, säger att Göran Hägglunds avgång kom som en överraskning.

Hur tog du emot beskedet?

– Jag hade inte alls väntat mig det.

Är inriktningen med striktare regler på integrationsområdet något som kommer att fortsätta inom partiet även efter Hägglund?

– Det är jag helt övertygad om. Det är så pass centrala frågor, särskilt när vi får ett ännu större tryck framöver.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!