Studentspex gick över styr

Ett studentspex på läkarprogrammet slutade med att två anmälningar skickades in till Medicinska föreningen (MF).

4 mars 2015 21:18

Det var i början av vårterminen som en så kallad nollning avslutades med en fest där ett spex var en del av underhållningen. I spexet ingick en våldtäktsscen som många på sittningen reagerade starkt på.

– Jag var inte på plats men har i efterhand fått höra att man har försökt efterlikna ett Youtube-klipp, säger professor Matts Olovsson, ordförande i programkommittén på läkarutbildningen vid Uppsala universitet.

Han ser mycket allvarligt på det inträffade och är en av fyra personer som undertecknat ett brev riktat till första- och andraterminsstudenterna på läkarprogrammet.

I brevet skriver han, Mia Ramklint (vice ordförande i programkommittén), Konrad Nilsson (ordförande i Medicinska studierådet) och Sarah Galien (ordförande i Medicinska föreningen) att "sexuella övergrepp är ett stort problem och vanligare än många tror".

– När man träffas i ett offentligt sammanhang är det alltid några som bär på den här typen av erfarenheter. För dem blir iscensättandet en plågsam påminnelse, något som ingen ska behöva bli utsatt för, heter det också i brevet.

Till UNT säger Matts Olovsson att det blev extra osmakligt och plumpt eftersom det skedde i ett festligt sammanhang där syftet var att underhålla.

– Som läkarstudent måste man känna ett stort ansvar inför den kommande yrkesrollen och det har inte personerna bakom spexet gjort. Det här är ett allvarligt övertramp.

Han har inte varit med om något liknande tidigare även om det hänt att studenter betett sig dumt och behövt läxas upp. Matts Olovsson och övriga undertecknare av brevet gläds dock åt att två personer visat civilkurage och anmält händelsen. Medicinska föreningen har haft samtal med alla inblandade. De har i efterhand tagit avstånd från spexinslaget och insett att scenen var olämplig.

Brevet till läkarstudenterna avslutas med orden:

– Vi vill bekräfta för alla er som satt där och upplevde spexet som olustigt och obehagligt att era känslor var berättigade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner