Stämmer sin advokat efter skattesmäll

Tidigare ägaren till Friiberghs herrgård anlitade advokat för att slippa skatt. Men det slutade med ekonomisk katastrof och nu stämmer han advokatbyrån.

12 september 2016 07:05

Jeremy Anstey drev tidigare Friiberghs herrgård, en konferensanläggning tre mil sydväst om Uppsala. 2007 sålde han anläggningen och gjorde då en vinst på 27 miljoner kronor.

För att minimera sin skatt anlitade han Setterwalls advokatbyrå i Stockholm. Enligt Jeremy Anstey konstruerade advokatfirman ett avancerat skatteupplägg som utgjordes av bland annat Cypernbolag och slussning av pengar mellan olika företag. Den tidigare herrgårdsägaren fick även rådet att göra sig av med sin villa i Uppsala och emigrera till Schweiz.

Målet var att Skatteverket skulle övertygas om att Jeremy Anstey inte var skattskyldig i Sverige. Men Skatteverket anser att Jeremy Anstey ”satt upp ett bolagsarrangemang med ett cypriotiskt brevlådeföretag” i syfte att smita från skatt och upptaxerade honom med 18 miljoner kronor.

Han överklagade till förvaltningsrätten i Uppsala som i våras fastställde skattehöjningen. Han dömdes dessutom att betala 3,7 miljoner i straffavgift för att ha lämnat oriktiga uppgifter i sin självdeklaration genom att inte redovisat vinstuttaget från Friiberghsförsäljningen.

Skatteaffären har lett till ytterligare en del obehag för Anstey. Under en period frös staten sju miljoner av hans tillgångar och för att täcka skattekraven har Kronofogden låtit beslagta hans hus i Spanien.

Det här har fått honom att reagera och han kräver nu advokatbyrån på skadestånd för vårdslös skatterådgivning. I sin stämningsansökan till Stockholms tingsrätt skriver han att rådgivningen har varit så illa underbyggd att han drabbats av svåra ekonomiska konsekvenser.

Frågan kretsar kring en villa i Uppsala som advokaterna ska ha rått honom att skänka till sin dotter. Det rådet går enligt Anstey emot etablerad praxis och om han istället sålt villan till någon utomstående hade han inte blivit skattskyldig här i landet.

Skatteverket ser villagåvan till dottern som ett "planerat upplägg med syfte att undgå svensk skatt" och menar att han är obegränsat skattskyldig i Sverige.

Hur mycket han vill ha i skadestånd preciseras inte och han framhåller att endast en del av skattekonsekvenserna kan läggas advokatbyrån till last.

Advokatbyrån har avvisat hans krav och anser inte att rådgivningen varit vårdslös.

Under de skatteprocesser som Jeremy Anstey hittills drivit mot Skatteverket har han anlitat just Setterwalls advokatbyrå. Han har begärt att staten ska stå för hans advokatkostnader på 250 000 kronor men det har avslagits i domstol.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters