Nytt kommunalråd för M i Uppsala

Under tisdagskvällen blev det klart vilka namn som moderaterna i Uppsala vill se som kommunalråd under kommande mandatperiod.

22 oktober 2014 10:02

Nomineringarna föll på nuvarande kommunalråd Fredrik Ahlstedt och nytillskottet Marta Obminska, som tidigare suttit som riksdagsledamot. Det innebär att hon tar över efter tidigare kommunalråd Cecilia Forss, som nu ser fram mot en aktiv pensionärstillvaro.- Jag har suttit i tolv år, och är nu 66 år. Det ska bli skönt att slippa jobba mer än heltid, som jag gjort under de senaste åtta åren vi suttit i majoritet, säger Cecilia Forss.

Cecilia Forss kommer sitta kvar i kommunfullmäktige och som ordförande i Regionförbundet Uppsala län och barn- och ungdomsnämnden året ut. Därefter ska hon bli fritidspolitiker och hoppas då få mer tid till sina barnbarn och hund. Hon känner sig nöjd med fullmäktigegruppens val av efterträdare.

- Jag har följt henne länge och vi har haft ett mycket givande samarbete. När hon säger att hon månar om välfärden, så menar hon verkligen det.

Marta Obminska har suttit i kommunfullmäktige i 14 år på sidan av sin tjänst som riksdagsledamot och har bott i Uppsala sedan 1985. Hon tycker att det är smickrande att få efterträda Cecilia Forss.

- Det var hon som drog in mig i politiken, så det är symboliskt fint att jag efterträder henne, säger Marta Obminska.

Hon menar att Moderaterna nu måste analysera valresultatet och sedan tänka till hur de på bästa sätt ska bilda en stark opposition. För Marta Obminska är skolan och vården några av de viktigaste frågorna att ta tag i för att Moderaternas politik ska utvecklas.

- Jag ska försöka prioritera upp omsorgsfrågor och skolfrågor. Min styrka är att jag vågar ta i de här lite mjukare frågorna. Jag känner också en stor revanschlust inför valet 2018.

Magnus Åkerman, 2:e vice ordförande, nomineras till kommunfullmäktiges presidium. Som ledamöter i kommunstyrelsen föreslås Fredrik Ahlstedt, Marta Obminska och Therez Olsson.

Måndagen den 27 oktober sker det formella valet på kommunfullmäktiges sammanträde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Gunnarsson