Mötet hölls i husbil på enslig plats

Ung Pirats möte med den kontroversielle konstnären Lars Vilks på onsdagskvällen hölls i en hyrd husbil på ett fält utanför Vänge. Det uppger Ung Pirats förbundsordförande Elin Andersson för UNT.

26 mars 2015 10:20

Under stort hemlighetsmakeri och inramat av en stor polisinsats hölls mötet i form av ett panelsamtal mellan de två Uppsalaborna Elin Andersson och Gustav Nipe från Ung Pirat, Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, nätaktivisten Peter Sunde och huvudpersonen Lars Vilks.

Tanken var först att hålla mötet i lokaler på Vretgränd i centrala Uppsala, men polisen sade nej med hänvisning till säkerhetsläget plus att det skulle krävas omfattande trafikavstängningar.

– Att arrangera möten med Lars Vilks har visat sig vara svårt på många platser i landet. Vi ville också undvika dyrbara säkerhetsarrangemang som larmbågar och liknande. Någon kläckte därför idén om att hålla mötet långt ut på landet, berättar Elin Andersson.

En husbil hyrdes därför på onsdagen. Gustav Nipe, Elin Andersson och Peter Sunde satte sig i den och eskorterades av polis ut till en enslig plats i närheten av Paris mellan Vänge och Långtibble, ett par mil väster om Uppsala.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kom till platsen i egen bil i sällskap med ett reportageteam från den tidningen. Lars Vilks anlände även han i egen bil tillsammans med polisen från skåne.

Elin Andersson berättar för UNT att polisinsatsen var omfattande och att det även cirkulerade en polishelikopter ovanför platsen en tag.

– Vi fem satt runt ett bord i husbilen och diskuterade yttrandefrihet i ungefär en timme. I husbilen fanns också Vilks livvakt plus två fotografer och en reporter från Aftonbladet, berättar Elin Andersson.

Hon vill inte berätta särskilt mycket om vad som avhandlades under panelsamtalet men uppger att Ung Pirat dokumenterat både själva samtalet och de omfattande arrangemanget kring mötet. Det materialet kommer att läggas ut på Ung Pirats hemsida inom en vecka, enligt Elin Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner