"Mobbning som vuxna aldrig ser"

Unga i Uppsala som filmar när de misshandlar jämnåriga och lägger ut på nätet är bara en liten del av ett stort och växande problem. Det säger socionomen Hilde Wiberg som möter allt fler unga som blir utsatta.

4 maj 1916 10:08

Nu i veckan upprördes många över att ett tjejgäng misshandlat en 16-årig tjej i centrala Uppsala, samtidigt som brottet filmades av förövarnas kamrater och lades ut på sociala medier. Händelsen är bara ett av omkring tio liknande fall som under våren blivit kända för socialtjänsten i Uppsala.

– Att unga filmar våld och lägger ut på sociala medier har eskalerat det senaste halvåret. Just nu har det uppmärksammats mycket för att det är tjejer som är förövare, men att tjejer slåss är inget nytt. Det nya är att man lägger ut misshandeln på nätet, vilket innebär att offret utsätts för ännu ett övergrepp, säger Hilde Wiberg som är socionom och som samordnar insatser mellan socialtjänsten, polisen och skolan i Uppsala.

De här misshandelsfallen är inga isolerade fenomen, enligt Hilde Wiberg. De är en del av en subkultur som vuxit fram i sociala medier, där trakasserier och kränkningar är vardag för många. Och det är en värld där de vuxna är helt frånvarande.

– Barn får höra att de är fula, äckliga, att de ska slås ner och förföljas. Det sprids bilder på allt från när någon sitter på toa eller blir spottad på till ren misshandel. Det handlar om hot och mobbning som vuxna aldrig ser. Det är en subkultur som växer och som är oerhört oroande.

Men hur vanligt skulle du säga att det här är?

– Jag kan inte säga någon procentsats, men jag skulle säga att väldigt många barn och unga går med en rädsla för att bli uthängda i sociala medier. Det är inte begränsat till vissa gäng eller områden, utan handlar om unga i alla delar av Uppsala.

– Det är inte konstigt att vi får allt fler barn och unga som inte vågar gå till skolan.

Hur mår unga som utsatts?

– De är såklart oerhört ledsna. Men också de som utsatt andra mår ofta dåligt. Många filmar spontant när något händer, som en rolig grej att dela med kompisarna, och tänker inte på vad det kan innebära för den som blir utsatt. Den som hängt ut någon blir nästan alltid själv uthängd och får höra saker som att han eller hon är äcklig och ska bli nedslagen.

Hur ska man motverka det här?

– Hela samhället måste jobba aktivt. Vi har börjat jobba med vissa skolor som nu haft föreläsningar om hur man ska agera på nätet. Och vi kommer att gå ut med information till alla föräldrar som har barn i skolan i Uppsala.

Ja, vad ska man göra som förälder?

– Ett: ladda ner appar som ditt barn använder och lär dig dem, till exempel Snapchat, Periscope, Tinder, Instagram. Två: fråga om du får vara vän med ditt barn och kommunicera med barnet där på ett positivt sätt. Tre, och det här är viktigast: prata med ditt barn om hur man använder sociala medier. Om risker, om vad som är moraliskt rätt och vad som är tillåtet. Att filma någon och lägga ut filmen utan att fråga får man ju till exempel inte. Och prata om hur man kan minska riskerna att själv bli utsatt för kränkningar.

Hur minskar man den risken?

– Att inte lägga ut till exempel lättklädda bilder eller filmer på sig själv. De finns ju kvar på nätet för all framtid.

Skolorna då, vad kan de göra?

– Skolor kommer att börja prata mer om hur mobiltelefoner får användas på skoltid. Och det är väldigt bra, för mobiltelefoner och sociala medier har tagit över väldigt mycket av ungdomars fokus. Det blir svårt att fokusera på en lektioner om du känner att du hela tiden måste ha koll på sociala medier. Jag har träffat många unga som önskat att det vore mobilförbud på skolorna.

– Men det här pågår ju inte bara i skolan, utan dygnet runt. Många tonåringar får läsa obehagliga saker om sig själva eller kompisar efter sängdags.

Att förbjuda vissa appar, är det en strategi?

– Om ett barn riskerar att utsätta sig själv för fara råder vi att ta bort sociala medier och också mobiltelefonen under en tid. Men annars ... det finns ju så mycket positivt med sociala medier, och det är ju via dem unga kommunicerar i hög grad. De behöver bara lära sig mer om hur de ska och får agera där.

Om ens barn blivit utsatt eller utsätter andra, vad gör man då?

– Man är alltid varmt välkommen att vända sig till oss på socialtjänstens Råd och stöd. Vi erbjuder samtal och vi har ett stödcentrum för unga brottsoffer. Vi kan också medla mellan unga som hamnat i konflikt.

<p>Bakgrund: detta har hänt</p>

På eftermiddagen den 27 april misshandlas en 16-årig tjej på Påvel Snickares gränd i centrala Uppsala av ett gäng tjejer. Överfallet filmades av kompisar till de som var aktiva i misshandeln och lades ut på appen Periscope. Trots att det ska ha funnits flera vittnen ingrep ingen.

Socialtjänsten i Uppsala har under våren fått in ett tiotal fall liknande fall, där misshandel filmats och lagts ut i sociala medier. Flera av händelserna ska ha skett på eller nära skolor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow