På andra sidan Atlanten, 680 mil härifrån ligger en liten stad med 427 invånare som delar vårt namn. Upsala i Minnesota grundades av svenska migranter på 1880-talet, och i helgen ska det firas. De så kallade Heritage days är det lilla samhällets årliga höjdpunkt, och under en helg i augusti kommer tusentals människor från omgivande städer för att fira med Upsalaborna.

– Vi har haft det här i mer än 20 år för att fira vårt samhälles historia. Alla i staden är med och deltar, säger Mike Schultz som äger en auktionsfirma i Upsala.

Upsala är ett litet samhälle i centrala Minnesota omgivet av böljande kullar och mängder av sjöar. Naturen utgör många Upsalabors fritidsintresse och många ägnar sig också åt lantbruk professionellt. De senaste 15 åren har befolkningen ökat med sammanlagt tre personer, och verkar alltså ligga ganska fast runt 420.

Artikelbild

Centrum. Upsala Main street är huvudgatan i den lilla staden. Här kommer paraden gå under Heritage days.

Staden grundades 1883 under en tid då många invandrade till Minnesota från norra Europa. Tyskar, polacker och skandinaver var några av dem som startade bosättningar här, och idag ligger de små samhällena kvar i centrala Minnesota med ungefär 15 kilometers mellanrum, berättar Mike Schultz. De svenska nybyggarna som grundade Upsala gjorde det genom att bygga ett postkontor på platsen och döpa den efter Uppsala, fast med den dåvarande stavningen. Idag är Upsalaborna fortfarande högst medvetna om sitt svenska arv, något som bland annat märks på efternamnen.

– Vi har en hel drös med Johnsons och Borgstroms. Många här är stolta över sitt svenska arv och åker över dit ganska ofta. Och flera av de äldre invånarna kan fortfarande prata lite svenska, men det är på väg att försvinna, berättar Mike Schultz.

När det är dags för Heritage days ska arvet ändå firas rejält, och under hela helgen har invånarna planerat aktiviteter. Det blir allt från parkfest, storgudstjänst, och konserter till historiska utställningar och vattenkrig. Men den stora attraktionen är paraden som går genom staden på lördag. Dit kommer folk från flera andra städer för att delta och titta på de efterföljande fyrverkerierna.

– Det är en helg fylld av människor som träffas och har kul. Ibland kommer det 5000 personer.

Artikelbild

Motto. Where life is always looking up, lyder Upsalas positiva motto.

Men förutom namnet, och kanske de hårda och kalla vintrarna, verkar Upsala inte ha mycket gemensamt med sin svenska namne. Den kristna tron är som i många amerikanska småstäder en viktig faktor i det starkt konservativa Upsala, och det lilla samhället har hela fem kyrkor. Utslaget på befolkningen blir det en kyrka på 85 invånare, jämfört med svenska Uppsala som har en på 5000.

– Vi är ett starkt trosbaserat samhälle. Vi har fem kyrkor och två barer, vad säger det dig? säger Mike Schultz.