Magnus Härenstam har avlidit

Folkkäre skådespelaren och komikern Magnus Härenstam har avlidit, 73 år gammal. Han somnade in stilla och fridfullt i sitt hem omgiven av familjen i sviterna av cancer.

13 juni 2015 21:29

Härenstam slog igenom på 1970-talet som partner till "Brasse" Brännström på krogscener och i tv, bland annat med barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter".

Tillsammans med studiekompisarna Brännström och regissören Lasse Hallström skapade Härenstam även framgångsrika filmer som "En kille och en tjej" och "Jag är med barn".

Han medverkade även i en mängd andra filmer som "Sällskapsresan", "Picassos äventyr" och "Göta Kanal". I 14 år, mellan 1991 och 2005, var Magnus Härenstam programledare för frågetävlingen Jeopardy i TV4.

Vicky von der Lancken, nära vän till Härenstam och medproducent till hans sista show "Morsning & Goodbye":

- Magnus är värd all hyllning i världen. Han var en fantastisk entertainer för barn, för unga och för äldre. Och en fantastisk människa, säger Vicky von der Lancken.

Magnus Härenstam fortsatte att uppträda trots att han var trött av sjukdomen.

- Han har varit en kämpe, säger Vicky von der Lancken.

Sångerskan och skådespelerskan Lill Lindfors minns Magnus Härenstam som en speciell och intelligent person med skarp humor.

- Han var en av de finaste killar jag har känt, jag tyckte jättemycket om honom, säger hon till TT.

- Han är oändligt saknad och nu kanske han får träffa Brasse där uppe, så kan de showa lite tillsammans i himlen.

Magnus jobbade med Lill redan när hon var ganska nyupptäckt på Berns i Stockholm, berättar hon.

- Det är inte alla komiker som är roliga privat, men Magnus var väldigt rolig, kvicktänkt, omtänksam och en jättefin kompis.

Senast de träffades var hemma hos Lill Lindfors på Öland, dit Magnus reste med sin hustru Birgitta.

- Vi hade ett väldigt fint möte och pratade om allt — livet, förväntningar och hans sjukdom.

- Jag glädjer mig så mycket åt att han hann komma ut med en bok, att få den färdig. Det var fantastiskt att han hann återvända till scenen också tycker jag, det var en väldigt fin föreställning.

Petter Karlsson, som tillsammans med Magnus Härenstam, skrev självbiografin "Morsning och goodbye", beskriver honom som en "enormt generös person".

- Det är en känsla att Sverige har blivit lite tråkigare, säger han.

- Han var ödmjuk, rolig. Vi blev väldigt nära vänner under artbetet med den här boken. Det var en ynnest att få sitta vid humormästarens fötter och höra hans berättelser.

- Barn kunde stanna till på gatan och säga där går Magnus och Brasse — när han gick ensam. Magnus var ett begrepp. Han lärde oss att läsa och räkna. Och han var den första som började med stand up i Sverige, säger Petter Karlsson.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!