Vill förbjuda snuslukt

Snusare som jobbar i Uppsala läns landsting får se upp. Att utsätta andra för snuslukt blir snart förbjudet.

16 april 2015 07:31

I sin kommande tobakspolicy tänker landstinget införa ett förbud mot att lukta snus så det drabbar andra.

– Det kan handla om när någon vårdar en patient i en säng eller vid behandling i en tandläkarstol, uppger landstingsrådet Sören Bergqvist (V). Han framhåller att det inte rör sig om ett förbud mot att använda snus.

Ska snusaren borsta tänderna inför mötet med patienten?

– Man får kanske fundera över när man ska lägga ut snusen inför mötet med patienten, säger Sören Bergqvist.

Vilka personalkategorier berörs?

– Man får använda sitt sunda förnuft. Jag har till exempel inte varit med om att utsättas av snuslukt från busschaufförer.

Vad händer om man inte följer luktförbudet?

– Då får verksamheten förklara varför en sådan här regel behövs. Om det inte hjälper kan det i sista hand bli frågan om arbetsrättsliga regler men jag har svårt att tro att det skulle bli aktuellt. Vi har haft ett rökförbud i elva år och har inte behövt vidta arbetsrättsliga åtgärder under den tiden.

Om landstingsanställda inte sköter sin hygien och luktar illa kan det upplevas som obehagligt. Behövs en regel även på den punkten?

– Patienterna ska få ett bra bemötande men i det här fallet talar vi om en tobakspolicy.

Är det här ett sätt att få folk att sluta snusa?

– Ja, vi hoppas att regeln ska bidra till det.

Är inte luktförbud ett ingrepp mot den personliga integriteten?

– Vi måste även tänka på patienternas integritet, den måste komma i första hand. Vi har redan förbud mot parfymer på sjukhusen, men då av allergiskäl.

Passiv rökning dödar - passiv snusning... tja, alltid stör det någon. Ett snusluktförbud är bara ett slugt sätt att försöka komma runt att man vill förbjuda snus.

Frågan är bara vad som blir nästa sak landstinget vill förbjuda arbetare från att göra och om det nu ska anställas landstingskommunala snusluktare?

Arbetares rättigheter kringskärs mer och mer och som rödgröna borde det vara ett enkelt val att stå på arbetarnas sida istället för arbetsgivarnas sida - särskilt när det är ni som är arbetsgivare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!