Hyran höjs med 50 procent

Hyreshöjningarna i Kvarngärdet kan tvinga hyresgäster att flytta från området. Det anser hyresgästen Kerstin Lundberg som får ut 9 800 kronor i månaden och kommer att få en boendekostnad som ligger 50 procent över dagens hyra.

19 juni 2010 07:29

Kerstin Lundberg, 61, kände sig uppgiven när hon fick information om att hennes hyra kommer att stiga till 6 456 kronor i månaden. En ombyggnadsrabatt ges under de fyra närmaste åren efter renoveringen, men hon har räknat ut att hennes boendekostnad kan bli ännu högre i slutändan. Utöver hyran ska hon nämligen betala för kall- och varmvatten. Och höjningar från de årliga hyresförhandlingarna tillkommer också.
- Det är en politisk fråga. Var ska vi vanliga människor bo till slut? Jag kan inte betala nästan 7 000 kronor i hyra när jag får ut knappt 9 800 kronor, säger 61-åriga Kerstin Lundberg hemma i sin tvåa på Kvarngärdet.

UNT berättade för några veckor sedan om Uppsalahems planer på totalrenoveringar i olika delar av staden. Efter renoveringarna får de boende räkna med hyreshöjningar. Kerstin Lundberg som bor i Kvarngärdet har räknat ut att hon får en höjning på bortåt 50 procent, alltså mer än de 30 som UNT tidigare berättat om för Kvarngärdet. Fredrik Holm, tillförordnad vd, säger till UNT att området Kvarngärdet inte är undantaget från de årliga hyresförhandlingarna.

Så vad blir det för hyresnivå i slutändan?
-
Det kan vi inte säga, vi vet ju inte vad det blir för resultat av de framtida årliga hyresförhandlingarna, säger Fredrik Holm.

Kerstin Lundbergs lägenhet är en av många som ska totalrenoveras. I samband med renoveringen ska det öppnas upp mellan kök och vardagsrum. Kerstin Lundberg skulle hellre behålla lägenheten i sin nuvarande standard om hon slapp hyreshöjningen. Hon säger att hon inte kan få mer bostadsbidrag än vad hon får i dag.
- De som bor i villor ska bara få en massa avdrag. Men vi hyresgäster ska bara betala och betala. Man kommer knappt ha råd att duscha snart.

Hon anser att det är Uppsalahems fel att området måste totalrenoveras.
- Det är inte rätt mot hyresgästerna att först ha ett område som Kvarngärdet så eftersatt och sedan ta ut 50 procent högre hyror.

Fredrik Holm håller inte med.
- Det är alltid hyresgästerna som får betala för underhållet. Vi har dessutom hållit på och förhandlat om Kvarngärdet i tre år. Det är inte bara vi som har bidragit till den långa processen.

Kerstin Lundberg betalar cirka 4 400 kronor efter årets hyresförhandlingar. Om fem år har hon en hyra kring 6 500 kronor, men den blir ännu högre efter de årliga hyresförhandlingarna. Dessutom får hon betala för kall- och varmvatten, enligt den nya överenskommelsen.

Renoveringar

Uppsalahem planerar för renoveringar som kommer att omfatta cirka 4 000 lägenheter under de kommande tio åren. För närvarande pågår renoveringar av Kvarngärdet med cirka 700 lägenheter.

Andra områden som diskuteras är kvarteret Idun i Svartbäcken, Gröna gatan i Sala backe och Einar och Sverre vid Vaksala torg. Vissa byggnader kan få ge plats åt nya, exklusiva lägenheter. I Brillinge, bakom Gränby centrum, ska radhus ge plats åt nya hyresbostäder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Jansson