Hur långt når laserstrålen?

Den gröna laserstråle som varje kväll syns över Vaksalagatan fascinerar och förbryllar Uppsalaborna. Vad symboliserar den? Och hur långt når den egentligen?

20 november 2014 11:11

På invigningen av ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala tändes den gröna laserstrålen som sträcker sig från Carolina Rediviva mot horisonten i öster. Samtidigt projiceras en regnbågsfärgat spektra på biblioteksbyggnadens fasad.

Installationen gett upphov till många förundrade blickar, frågor och rykten. Vad är egentligen tanken bakom den spektakulära strålen?

– Installationen ska symbolisera en ljusstråle som bryts i ett prisma och bildar ett spektrum av färger. Med det vill vi uppmärksamma fysikern Anders Ångströms 200-årsdag. Han var professor och rektor vid Uppsala universitet och en av grundarna till spektroskopin, säger Gisella Bengtsson som är projektledare vid avdelningen för kommunikation vid Uppsala universitet.

Anders Ångström gjorde flera upptäckter inom studiet av ljus. Bland annat upptäckte han att gnistor från olika metaller ger olika spektrallinjer, vilket ligger till grund för den moderna tekniken för analys av stjärnor och andra himlakroppar.

För att ljusinstallationen skulle bli verklighet krävdes en mängd tillstånd.

– Vi var tvungna att skaffa tillstånd från bland annat strålskyddsmyndigheten, trafikverket och Akademiska sjukhuset. Men det var det värt. Vi har fått så många positiva reaktioner, säger Lisa Thörn, projektledare vid Uppsala citysamverkan och ansvarig för installationerna.

Lasertekniken installerades av Johan Lindell från företaget Laserimage. Han berättar att den teknik som används är väldigt modern.

– Projektorn är en svart låda stor som en skokartong och drar lika mycket elektricitet som en mindre dammsugare. Hade man gjort det här för tio år sedan hade man behövt en apparat på 500 kilo med en två meter lång optik. Den skulle dessutom förbruka ungefär hundra gånger mer energi än den vi har i dag.

Projektorn sitter nu fastskruvad i golvet på balkongen ovanför Carolina Redivivas entré. Strålen passerar ett par aluminiumskivor med hål i för att garantera att den inte riktas fel. Skulle projektorn av någon anledning hamna i fel position slocknar därmed strålen.

Hur långt når laserstrålen?

– Det beror helt på väderleken. Ju klarare det är ju längre når den. När vi gjorde liknande installationer i Eskilstuna bevittnades strålen så långt bort som Södertälje, vilket betyder att den i alla fall kan nå åtta mil. Men eftersom den är riktad lite uppåt finns ingen risk att den ska störa någon på marken, säger Johan Lindell.

Laserstrålen finns kvar till månadsskiftet och lyser klockan 17–23.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!