Här får äldre komma ut på cykel

– Det här var hemskt roligt.

Så betygsatte Gunilla Möller, boende på Karl-Johansgården i Uppsala, premiärturen inom ramen för projektet Cykling utan ålder.

12 maj 1916 09:30

På torsdagsförmiddagen invigdes en av cyklarna vid Fyrisån nära de kommunala äldreboendena Västergården och Karl-Johansgården. Totalt ska tre eldrivna specialcyklar med flak tas i bruk av dessa boenden samt Linnégården och Bernadotte. Tanken är att äldre nu ska få komma ut på utflykter med hjälp av volontärer som efter en kort utbildning blir så kallade cykelpiloter.

Ole Kassow, som startade rörelsen i Köpenhamn, fanns på plats vid invigningen och berättade att "Cykling utan ålder" nu finns i 70 städer i 26 länder.

– Det började med att jag från min cykel varje dag såg gamla sitta utanför ett äldreboende. Jag lyckades få låna en gammal rickshaw och började erbjuda dem cykelturer i Köpenhamn, berättar han.

Efter ett antal turer började han se på sin stad med nya ögon. Personerna som satt på sittplatsen framför honom berättade om sina liv och vad de hade varit med om på olika platser.

Nu finns ett 50-tal cyklar och 500 volontärer i den danska huvudstaden.

Bakom projektet i Uppsala står kommunen, landstinget och länsstyrelsen i samarbetet med Uppsala cykelförening, Röda korset och Studentvolontärerna.

– Fler ska få njuta av att cykla även om de själva inte längre kan trampa. Vår förhoppning är att projektet ska stärka Uppsala som cykelstad, säger Hilde Klasson (S), förste vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, som själv har planer på att anmäla sig som volontär.

Och får man tro Gunilla Möller så kommer cykeln vid Västergården och Karl-Johansgården inte att stå outnyttjad.

– Jag vill åka ner på stan i sommar och dricka kaffe eller kanske äta en hamburgare, säger hon när hon kliver ned från sittplatsen efter premiärturen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner