Generalsekreterare Ban Ki-moon begär att fler länder ska lämna ut hemligstämplade dokument som kan bringa klarhet i orsaken till kraschen.

I en utredning som blev klar i somras kom det fram en del ny information, bland annat efter att man intervjuat ögonvittnen till kraschen. Men fortfarande återstår flera luckor för att man ska kunna förklara vad som hände.

I ett brev till generalförsamlingen uppmanar Ban Ki-moon medlemsländerna att lämna ut tidigare hemligstämplade dokument för att man ska få fullständig klarhet i orsaken till kraschen, och att FN initierar en fullständig utredning av händelsen. Frågan behandlas i dag, torsdag, av generalförsamlingen. En expertpanel har med hjälp av nya vittnesmål fått indikationer om att ett attentat kan ligga bakom kraschen. Men man konstaterar att ett antal länder vägrar att lämna ut relevanta dokument, vilket gör att det finns flera luckor i händelseförloppet.

Artikelbild

| Dag Hammarskjöld

Anhöriga till dem som befann sig på planet har länge drivit frågan. De hoppas nu att få ett slutligt svar om vad som hände.

– Man behöver tillsätta en ny utredning med bas i vad expertkommissionen kommit fram till. Och det behöver vara en person med tillräcklig auktoritet för att tvinga fram dokumenten, säger Sven-Göran Hallonquist, son till piloten Per-Erik Hallonquist.

Den 17 september 1961 var FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld på väg till Ndola i Nordrhodesia, dagens Zambia, för att medla i konflikten i Kongo. Strax före landning kraschade planet utanför Ndola, Zambias näst största stad som ligger nära gränsen till dagens Kongo-Kinshasa.