Solen glittrar på vattnet och det enda som hörs är paddeltagen, vattnet som skvalpar och fågelkvitter. Denna förmiddag är det tre kajaker som sakta glider fram i skärgården i Öregrund. Det här är inget turiststråk, de enda till synes bosatta på de små öarna som vi passerar är fåglar.

Framför mig sitter Inger Ljung, Bo och Kajaks grundare. Hon ser ut att njuta trots att hon har en fullständig debutant med på turen som vanligtvis är båträdd och nu inte gör mer än se till att vara redo med kameran och trampar lite på höger eller vänster pedal när hon säger till. Hon kan skärgården utantill och har full koll på kajaken, vattnet och omgivningarna.

– Det är lätt att hitta en egen ö härute för övernattning och picknick. Man kan bada ute på klipporna eller fiska och meta med flöte. Gädda och abborre är vanligt att få upp, säger hon.

Artikelbild

| Kartläsare. Chihuahuan Chezzi var självutsedd kartläsare på turen.

Hon har planerat den här lilla turen för att visa några av sina och vännernas smultronställen och hoppas att jag ska övervinna min båträdsla och bli lika förtjust som dem.

Med oss är Ingers man Hans Söderqvist och grannen Conny Saxby samt Ingers vänner Helena Martin och Kristina Jumlin med sin chihuahua Chezzie. De är alla vana paddlare, till och med hunden, som verkar ha tagit till sin uppgift att kolla kartan emellanåt.

Väl ute på vattnet släpper min tveksamhet och jag vaggas in i ett lugnt meditativt tillstånd, där man bara är här och nu och förundras över den frihetskänsla som kommer över en.

I skärgården finns ett rikt fågelliv och under vår tur hinner vi se både tärnor, fiskmåsar, skäggdopping, sädesärlor och en svan på håll.

Artikelbild

| Havstulpaner.

Vi kommer fram till en vacker gammal stenbro med tunnel där det luktar tång och sitter massor av havstulpaner på väggarna.

Det känns som tiden står stilla men ändå går alldeles för snabbt.

Artikelbild

| Kajakpaddling i skärgården i Öregrund.

När vi ska vända kajaken för hemfärd har jag fått in lite snits på pedalerna och känner mig inte längre som den nybörjare jag var när vi startade. Alla i sällskapet verkar nöjda över att de har övertygat mig om att det här är livskvalitet. Det var inte så svårt.

Bo och Kajak har funnits i tolv år och Inger Ljung som tidigare jobbade som lärare, har sakta men säkert byggt upp verksamheten med att hyra ut kajaker, boende och ta hand om både vana paddlare och nybörjare.

Artikelbild

| Avstressande. Lugna rörelser och endast ljudet av fågelkvitter och skvalpande vatten.

Under åren har besökare från hela världen hittat hit och hon visar stolt upp en tjock gästbok som besökarna har skrivit hälsningar i.

– Flera av de där hälsningarna har säkert förlängt mitt liv med några år, säger hon och berättar att många kommer tillbaka.

Artikelbild

| Grundare. Inger Ljung, grundare av Bo &Kajak, Öregrund.

Roligast tycker hon det är när ett gäng ungdomar paddlar ut. Ofta är någon av dem alldeles blek i ansiktet av rädsla och vill bara fly, men de följer med för att kompisarna vill, berättar hon. Efter paddlingsturen är de just de som lyser mest med hela ansiktet, säger hon.

– Man behöver inte ha paddlingsvana eller äga en kajak för att komma hit. Jag tar hand om alla och allt finns att hyra här. Flytvästar har vi också för alla storlekar, säger Inger Ljung.

Artikelbild

| För alla. Att paddla kajak kan passa alla, både matte och hund. Kristina Jumlin med sin hund Chezzi och Helena Martin.

På väggen hänger en stor karta som visar olika möjliga paddlingsturer. Om man vill paddla långt eller kort, särskilt lämpliga stråk för nybörjare och turer som kräver viss paddlingsvana.

– Här finns skyddade vatten för den som inte är så van och vi har nära till öppna havsvidder. Östra sidan av Gräsö är populärt att paddla till och en del vill paddla in till hamnen i Öregrund.

Det finns ett tredagarspaket där en övernattning ingår och den andra är tänkt att övernattas i tält på en av öarna.

Innan det här besöket kände jag stress över tanken att behöva sitta i en båt och ägna tid åt ett okänt vattenäventyr. När vi är åter på land och fikar i Bo och Kajaks lusthus sitter jag i stället och diskuterar med Hans Söderqvist om möjligheterna att skippa lägenheten, ta med husdjuren och bosätta mig på en båt.